Arkivbild.
Arkivbild. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Tävling inställd i Härryda efter oro för den dödliga hundsjukdomen

Minst 20 hundar i Norge har dött den senaste tiden på grund av en ännu okänd sjukdom. Symptomen är blodiga diarréer och kräkningar. På lördagen ställdes en agilitytävling i Härryda in på grund av oron för hundsmittan.

ANNONS
|

Cirka 70 hundar var anmälda till lördagens tävling på Härrydas hundarena, men efter larmet om att en hund från Alingsås insjuknat efter en utställning i Norge, ställde arrangörerna in hela evenemanget på Härryda kundarena med kort varsel.

– Vi vill inte skapa en mötesplats för hundägare just nu innan vi vet mer, säger arrangörerna Fiona och Emily Lövdinger, till SVT Nyheter.

Oron bland svenska hundägare har den senaste tiden växt för varje dag, sedan ett misstänkt utbrott av en okänd sjukdom tros ha tagit livet av minst 20 hundar i grannlandet Norge.

– Det kändes helt rätt att ställa in. Vi kände att om det finns minsta lilla risk att det finns i Göteborg så ville vi inte riskera något, säger Fiona Lövdinger.

ANNONS

Den hund, hemmahörande i Alingsås, som insjuknat med diarré efter ett besök i Norge vårdades på Blå stjärnans Djursjukhus i Göteborg. Men efter att ha vart under veterinärvård uppges hunden må bättre, något som GT också har rapporterat om.

LÄS MER:Utbrott av dödlig hundsjukdom i Osloområdet

Inga konstaterade fall i Sverige

De första sjukdomsfallen, med blodiga diarréer och kräkningar, har rapporterats i området kring huvudstaden Oslo. I flera fall ska de drabbade hundarna ha dött inom loppet av ett dygn.

Det norska veterinärinstitutet har hittills obducerat fyra hundar, men inte kunnat fastslå vad som ligger bakom insjuknandet.

"Obduktion av de tre första hundarna visar tydliga tecken på allvarlig tarmsjukdom" konstaterar institutet.

De skriver vidare att man kunnat utesluta de vanligaste orsakerna till symptomen, som exempelvis salmonella. Inte heller ska det röra sig om råttgift, vilket det spekulerats i.

GP söker Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som på sin hemsida skriver att det ännu inte finns några konstaterade fall i Sverige.

Blå stjärnans vd Christina von Dorrien säger att oron bland västsvenska hundägare är stor.

– Det är många oroliga hundägare som kontaktar oss och vi följer självklart vad både SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) och det norska veterinärinstitutet går ut med, de har varit väldigt bra på att uppdatera om läget.

ANNONS

Sjuk hund – så agerar du

Om ens hund drabbas av diarréer eller kräkningar – vad ska man göra?

– Jag tycker att man ska ta kontakt med sin veterinär. Sen vill jag understryka att hundar drabbas av maginfektioner med kräkningar och diarréer året runt, men i det här läget ska man vara lite extra uppmärksam eftersom vi inte vet vad det rör sig om ännu. Man ska alltid ta kräkningar och blodiga diarréer på allvar.

Däremot så ska man absolut inte ta med sig hunden till ett väntrum hos veterinären.

– Vänta utanför så att personal kan göra en första bedömning där. Vi får mycket remisser från andra veterinärkliniker, framförallt i Västsverige, och har informerat dem om det vi vet. Kommer det in hundar med den här typen av symptom så ska ägarna få rätt instruktioner, då kan vi ta in hunden via vår isoleringsavdelning, säger Christina von Dorrien.

Var försiktig – undvik kontakt

Hon tycker det finns anledning att vara extra försiktig med hänsyn till den uppkomna situationen i Norge.

– Man kan vara lite restriktiv med att låta hundar hälsa på varandra och man kanske inte ska ge sig ut på stora tävlingar. I Norge har man ställt in allt sådant, säger Christina von Dorrien.

Det norska veterinärinstitutet har skickat en rad provtagningar för analys, svar väntas inom de närmsta dagarna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS