Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Morten Nesje såg dimman på Lökholmen under söndagskvällen och måndagseftermiddagen. Bild: Morten Nesje
Morten Nesje såg dimman på Lökholmen under söndagskvällen och måndagseftermiddagen. Bild: Morten Nesje

Täta dimman närmar sig Göteborg

Under söndagseftermiddagen syntes en tät dimma längs Bohuskusten som försvårade sikten för flera båtägare. Dimman har under måndagen nått Göteborgs södra skärgård.
– Jag har aldrig sett något liknande till havs förut, säger Morten Nesje, som tältar på Lökholmen.

Det var under söndagseftermiddagen som flera rapporter kom om en mystisk dimma längs Bohuskusten. Dimman var så pass kraftig att den försvårade sikten för båtägare som var ute till havs. Bland annat för Amanda von Matern och hennes man som var ute på en båttur.

– Först undrade vi om röken kom från en brand. Man kunde se båtar komma ut ur dimman. På tio minuter hade alla båtar som låg ute lättat ankare för dimman började röra sig snabbt mot oss, sa Amanda von Matern till GP på söndagen.

Nu har den tjocka dimman nått Göteborgs södra skärgård. Det uppmärksammade Brännö-bon Morten Nesje under en tältutflykt på Lökholmen. Det var runt 22:30-snåret på söndagskvällen som han såg den.

– Jag var och slappade på berget när jag såg en tjock dimma i solnedgången, säger Morten Nesje.

Samma tjocka dimma visade sig på den Lökholmska horisonten under måndagseftermiddagen.

– Den kom tillbaka runt ettiden på måndagen, det var väldigt spännande och jag har aldrig sett något liknade till havs. Och jag har ändå bott på Brännö i åtta år, säger Morten Nesje.

LÄS MER: Mystiska dimman över västkusten

Havsdimman från i söndags sprider sig söderut. Bild: Privat
Havsdimman från i söndags sprider sig söderut. Bild: Privat

Meteorologen: ”Samma dimma”

När Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, får se bilderna från Lökholm, bekräftar han att det är samma dimområde som under gårdagen var på Bohuskusten. Det är kombinationen mellan varm och kall luft som skapar dimman, förklarar han.

– Vi har haft väldigt varm luft över hela landet och ute till havs finns det gott om fukt. Jag misstänker att det kan ha strömmat in lite luft västerifrån som har varit lite kallare och på så sätt bildat dimman, säger han.

Sikten i Göteborg är alltjämt god och hittills ser det inte ut som om dimtäcket når staden. Däremot har dimman rört sig söderut och kan enligt Linus Karlsson förekomma på flera platser i Västsverige, inte minst på Vinga.

– Där har det uppmätts nedsatt sikt. Det är framförallt ute till havs och på öarna som dimman kan synas, säger Linus Karlsson.

Han avslutar:

– Det kan nog fortsatt gå över havet och fortsätta sprida sig under kvällen. Men det rör främst Bohuskusten.

LÄS MER: Kraftig dimma över hela Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.