Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Svevia drar tillbaka täktansökan

Skäggeredsborna jublar. Det blir ingen bergtäkt öster om motorvägen vid Sandsjöbacka, Svevia har dragit tillbaka sin ansökan.

En rad remissinstanser har yttrat sig till mark- och miljödomstolen om Svevias planer på att dra igång en bergtäkt i Skäggered, strax söder om Lindome. Som GP skrivit om tidigare var kritiken skarp. Efter att ha gått igenom yttrandena drar nu det statliga bolaget tillbaka sin ansökan.
– Vi har gjort en sammanvägd bedömning att detta är alldeles för kostsamt att driva vidare. Dessutom har vi inget intresse av att göra oss ovän med alla, säger Lennart Lindberg, bolagets råvaruchef. 
Hur mycket den treåriga processen har kostat vet inte Lindberg, och hänvisar till att han inte varit med från början. 
– I efterhand kan man så klart fundera på om saker kunde ha hanterats annorlunda.

Skäggeredsbon Rose-Marie Andersson har engagerat sig mot täkten sedan idén blev känd för snart tre år sedan. Strax innan hon fick beskedet var hon ute i skogen där täkten planerades. 
– Jag ägnade hela dagen till att ta vackra kort på stengärdsgårdar och rösen som jag hade tänkt skicka in till miljödomstolen. Beskedet kom precis när jag skulle lägga över bilderna på datorn. Detta känns helt underbart. 

Rose-Marie Andersson berättar att hon lärt sig mycket under det idoga arbetet med att dokumentera områdets naturvärden. Nu tänker hon sammanställa allt.
– Här finns underjordiska vattenkällor som har stor betydelse för hela Sandsjöbackas naturreservat, det tog inte ens Svevia upp i sin ansökan. Jag är så glad för oss, och för alla djur här i området som nu kan sova gott om natten. 

Skäggeredsborna har förhoppningar om att området ska bevaras för kommande generationer. 
– Det händer mycket positiva saker i vårt område, det byggs många nya hus och en ekodukt över motorvägen. Jag hoppas att skogsområdet Lyckan kan införlivas i Sandsjöbackas naturreservat och bli ett rekreationsområde.
En annan Skäggeredsbo som nu andas ut är Mikael Johansson. 
– Jag känner förvåning och enorm lättnad. Svevia har haft chansen att komplettera sin ansökan utan att göra något. Det känns nästan som att de gett upp planerna för länge sedan, säger han.

Mölndal håller på att ta fram en ny översiktsplan. Johansson berättar att han tänker ligga på kommunen om att planlägga Skäggered. 
Men först ska de boende i området fira det avblåsta hotet.
– Vi får hyra en lokal och grilla en korv för att fira segern, säger Mikael Johansson.