Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Sveriges största hotell för insekter snart klart

I Mölndal byggs nya hotell, och inte bara för människor. På Sveriges största insekthotell i Kikås flyttar snart vildbin, fjärilar, fåglar och fladdermöss in.

En gång i tiden var här en soptipp. Snart ska vildbin, fåglar, fjärilar och fladdermöss få husrum i Sveriges största insektshotell.
Hotellet ligger intill de odlade ängsmarkerna inne på Kikås avfallsanläggning. Tanken är att omgivningar med närhet till skog och vatten också ska ge kunskap om biologisk mångfald
– Viktigast är att människor kommer hit och lär sig. Insektshotellet är ett pedagogiskt verktyg. Detta är ett sätt att belysa det, säger Andreas Svendsen, miljöstrateg på tekniska förvaltningen i Mölndals stad.

Han hoppas att insekthotellet bidrar till medvetenhet, och att få igång en diskussion om miljön och klimatet. 
– Vi vill få människor att vakna till. Biologisk mångfald är en förutsättning också för människan att överleva på lång sikt. Därför är det alarmerande att den minskar och forskningen är entydig med vad som behövs göras.
Kikåstippen öppnade 1936 och tog fram till 1974 emot hushållsavfall. Den fungerade som deponi för bygg- och rivningsavfall till 2008, och sedan dess har bara rena schaktmassor tagits emot.
– Här ligger roten till problemen, vår linjära konsumtion, det vill säga köp- och slängsamhället. 80 år av Mölndalsbornas avfall 50 meter ner i marken på 32 hektar mark, säger Andreas Svendsen. 

Det insektshotellet erbjuder sina gäster är mat, vatten och bostad – det som allt levande på jorden behöver för att överleva. 
 – Biologisk mångfald är enkelt, det krävs bara just mat, vatten och bostäder. Det gäller både floran och faunan, precis som för människan, säger Andreas Svendsen. 
Platsen gränsar till flera skogsområden med höga naturvärden. Alldeles bakom insekthotellet ligger Södra Långvattnet med blandskogar, och Bohusleden går numera genom området. 
– Det är flera aspekter med insektshotellet, även skogen där det ligger vid är viktig. Det kommer också att fungera som en föregångare och referensobjekt. Vi vill ge andra kommuner en match i att också bygga, säger Andreas Svendsen.

Intill hotellet byggs ett uteklassrum dit skolklasser kan kombinera lärande och utflykt på en och samma plats i naturen.
– Jag ser framför mig glada barn som springer omkring här. Det kommer bli lite Elsa Beskow-känsla med inredning från växtåterbruket vid återvinningen.
Andreas Svendsen ser ut över området, både nära och med blicken långt bort. Trots att regnet öser är vyn vidsträckt.
– Utsikten är bedövande vacker, man ser halva Göteborg härifrån. Det kommer att vara vackert när ängsblommorna står i blom. Att vara här är lite som att vara i Edens lustgård, det är helt underbart.