Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sveriges fulaste nybygge ligger i Väst

Över 600 personer har sagt sitt. Betongklossen i centrala Halmstad är Sveriges fulaste nya byggnad. Och det är bara med en hårsmån som Göteborg klarade sig från det osmickrande priset.

Nätverket Arkitektupproret har nu avslutat sin omröstning och har fastställt att Sveriges fulaste nybygge ligger i Halmstad. Över 600 personer har röstat på Skanskas kontorshus vid Gamletullsgatan, vilket gjort att det betongfärgade huset slog all konkurrens kring det så kallade Kasper Kalkon-priset 2017.

Priset liknar i namnet det pris som Sveriges arkitekter delar ut, Kasper Salin-priset, till arkitekter som designat nya byggnader med hög arkitektonisk klass. Arkitektupprorets pris hyllar istället det motsatta.

"Brutalistiskt fulbygge"

”Rå betong kan aldrig någonsin bli vackert annat än för modernister – som måste gå en flerårig arkitektutbildning för att lära sig den hårda vägen att uppskatta materialet. För oss andra ser det bara ut som ännu ett brutalistiskt fuskbygge som verkar ha stått där sedan sjuttiotalet och ådragit sig tydliga fuktskador över hela fasaden.”

Så lyder nätverkets motivering över varför Skanskas kontorshus korats till fulast bland de nya i riket.

Omröstningen ägde rum på Facebook där medlemmarna i nätverket kunde rösta på ett anmtal byggnader. Halmstadhuset fick 600 röster och blev därmed segrare. Däremot så kan Göteborg stoltsera, eller generas, med en hedervärd andraplats. Ett av de två nominerade byggnaderna i Göteborg, Park 49 vid Gamla Ullevi fick hela 404 röster.

Läs mer: Göteborgshusen som kan utses till Sveriges fulaste

Västsverige i klass för sig

De två västsvenska byggnaderna står i en klass för sig där tredjepristagaren i Linköping inte ens nådde över 300 röster. I sin presentation över Kasper Kalkon-priset noterar Arkitektupproret att både första- och andrapristagaren har samma arkitektbyrå som ligger bakom.

Samtidigt korades de vackraste byggnaderna i Sverige på arkitektgalan i början av veckan. Enligt Kvällsposten så ligger den byggnaden i Lund och rör tillbyggnaden av Skissernas museum. Även Stenpiren vann pris på galan för bästa landskapsarkitektur.

Läs mer: Stenpiren vinner prestigefyllda arkitektpriset

Andra Göteborgsbyggnaden minst ful

Den andra byggnaden i Göteborg som nominerades till kalkonpriset,  Light Factory Nova, hamnade längst ner på listan. Något som i sammanhanget kanske kan ses som en bedrift.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.