Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gått ur tiden. Eric Andersson omgiven av sönerna Owe och Stellan i samband med den 107:e födelsedagen. I måndags avled han - 109 år gammal.

Sveriges äldste man är död

Sveriges äldste man är död. Hunnestadsbon Eric Andersson fyllde 109 år i oktober. I måndags avled han i sitt hem på äldreboendet i Varberg.

– Han kunde inte ha fått ett bättre avslut, säger sonen Owe Ericsson till Hallands nyheter.

Eric "Hansingen" Andersson hyllades med en artikel på Livets gång i samband med sin 109-årsdag den 27 oktober. Då nöjde han sig med att ta emot kommunens företrädare och fira med tårta tillsammans med familjen.

- Han blev allt tröttare. Vi har väntat på detta länge, berättar Owe Ericsson, som hälsade på sin far så sent som i lördags.

I måndags eftermiddag var yngste sonen Stellan där. Då var Eric Andersson förhållandevis pigg. Han pratade, åt och tog en liten whisky. En sentida vana för hälsans skull. Under en intervju med HN:s Marianne Bengtsson på 108-årsdagen förklarade han nämligen sitt långa liv så här:

- Jag har alltid varit rädd om min kropp. Inte druckit sprit eller rökt och så har jag ätit god mat.

När sonen lämnade 109-åringen på eftermiddagen var allt bra. Klockan 18 hittades han död i sin lägenhet på Karl Nordströms väg av en sjuksköterska.

Eric Andersson jobbade som elektriker tills han var över 80 år. Smeknamnet Hansingen eller Hansinga-Eric fick han efter föräldrahemmets namn.

Han sörjs närmast av sina tre söner, barnbarn och barnbarnsbarn.

Läs också: Nu är ”Hansingen” Sveriges äldste man