Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensk pilgrimsfalk släppt mot lösen

Pilgrimsfalken föddes upp på Nordens Ark. Nyligen hittades han i händerna på en marockansk falkhandlare . Där betalade en falkuppfödare en okänd lösensumma för att släppa falken fri.

– Nu hoppas vi att han är på väg hem till oss igen, säger Christer Larsson, projektansvarig för Nordens arks pilgrimsuppfödning.

Det skriver Bohusläningen.

Christer Larsson var med och såg den lilla pilgrimsfalken kläckas och komma ut som cirka 38 gram pilgrimsunge för några år sedan. Samma år släpptes den lilla rovfågelsungen ut i trakterna kring Västerås - som så många av de uppfödda pilgrimsfalkarna på Nordens ark.

– Vi startade projektet med att föda upp falkar för 16 år sedan och har sedan dess släppt ut runt 200 pilgrimsfalkar, säger Christer Larsson.

Naturen har sin gång och Christer Larsson är väl medveten om att alla falkar inte klarar sig upp i vuxen ålder.

Så han hade inte en aning om vad som hänt med den lilla falkungen som flyttade från dem, inte mer än att han var ringmärkt som pilgrimsfalk CX och häckade förra året.

Döm om Larssons förvåning när han via ryktesvägen fick höra talas om att en skandinavisk pilgrimsfalk fritagits genom att en lösensumma betalats.

– Falkuppfödaren gjorde tydligen ett pr-jippo av det här, så det är allmänt känt. Jag vet inte hur mycket han betalade för att få "vår" falk frisläppt. Men vi har i alla fall inte krävts på betalning, skojar Christer Larsson.

Larsson kan med säkerhet säga att det är pilgrimsfalken från Nordens ark, på grund av ringmärkningen. Nu hoppas han att pilgrimsfalken hittar hem till Sverige igen.

– Att de här falkarna flyger söderut till isfria platser är inget nytt. Men jag är aningen förvånad över att den här hanen tog sig så långt som till Marocko.

En ovanligt frusen pilgrimsfalk kanske?

– Jo. Men det händer att de flyger dit.

Ska du kontakta falkuppfödaren och tacka?

– Får vi se falken här i Sverige igen, ska jag se till att vi tar ett kort och skickar, säger Christer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.