Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bilden är en arkivbild. Bild: Robin Aron Olsson

Svårt hitta studentbostäder på många orter

Det är extremt svårt att få studentbostad i Göteborg, svårt i Skövde och Halmstad, något lättare i Borås och lättast i Trollhättan. Så ser bostadsläget ut för studenter i Västra Götaland och Halland inför årets kursstarter, enligt en ny rapport från Sveriges förenade studentkårer.

Även i år är situationen för studenter som söker bostad väldigt svår på många håll i landet.

– Vi får många indikationer på att antagna tvingas hoppa av sina utbildningar eller att bostadssituationen påverkar studierna negativt, till exempel om man behöver flytta runt, bo på soffor eller ta höga hyror som gör att man tvingas jobba istället för att fokusera på utbildningen fullt ut, säger Jacob Adamowicz, ordförande för SFS, Sveriges förenade studentkårer.

I väst är det bara Trollhättan som blir grönmarkerad i rapporten. Där ger det kommunala bostadsbolaget Eidar en bostadsgaranti på 30 dagar efter terminsstart till alla som studerar på minst halvfart.

LÄS MER: Långa bostadsköer för nya studenter

Oro för ökat tryck

Men så ser det inte ut på de andra högskoleorterna. I Borås som blir gulmarkerad i rapporten får studenterna räkna med att vänta till åtminstone oktober innan de kan bli tilldelade ett förstahandskontrakt, men många gånger är hyran förhållandevis hög.

"Både representanter från studentkåren och bostadsbolaget känner en viss oro inför att högskolan eventuellt ska starta en polisutbildning i Borås, vilket i framtiden riskerar att skapa ytterligare tryck på det redan begränsade antalet studentbostäder", konstaterar SFS i rapporten.

I Halmstad som bli rödmarkerad varierar kötiderna för att få en egen bostad mellan sex månader och ett år och även i Skövde är bostadssituationen svår. Många fixar boende på den privata marknaden och studentkåren jobbar med att fixa nödboenden hos faddrar eller hotell.

Värst i Göteborg

Men det är i Göteborg som situationen är värst. Varje år börjar i snitt 12 000 studenter vid Göteborgs universitet, samtidigt som det finns cirka 8 800 studentbostäder i staden. SGS studentbostäder uppmätte förra hösten att den kortaste kötiden för att få ett enkelrum med delat kök var 1,5 år. Viktor Holm, vice ordförande i GFS, Göteborgs förenade studentkårer, tror inte att den siffran räcker till i år.

– Jag tror kötiden blir längre i år. Vi såg en extra stor efterfrågan redan under våren, så det tyder på att det blir extra körigt nu, säger han.

LÄS MER: "Det är ganska kört när man är ny"

Det händer visserligen saker inom bostadsbyggandet nu. Bland annat sammarbetar GFS med kommunen och privata aktörer i projektet Gbg7000+, där man har som mål att bygga 7000 nya studentbostäder fram till år 2026.

– Det kommer att ta bort det mest akuta problemet och ge ett visst andrum, men det löser inte problemen på långa vägar. Man måste arbeta under hela denna tid med andra åtgärder också, säger Viktor Holm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.