Svårsläckt skogsbrand härjar på Kynnefjäll

ANNONS
|

Inte mindre än åtta brandbilar från Munkedal, Tanum och Strömstad, samt ett brandflyg, var engagerade i släckningsarbetet av skogsbranden. Branden härjade i ett område norr om Sätret nära Sälesjön, någon kilometer väster om den nordligaste delen av Stora Homlevattnet, nästan på gränsen mellan Tanum och Munkedal.

Branden lokaliserades med hjälp av brandflyget, som sedan dirigerade brandmännen till rätt plats. Inledningsvis uppskattades området till 100 gånger 40 meter, men detta utökades.

Arbetet försvårades rejält på grund av den otillgängliga terrängen i området. Mickelskogen, cirka tre kilometer väster om brandplatsen, fungerade som en brytpunkt för enheterna att utgå ifrån.

ANNONS

Strax före midnatt på fredagskvällen var branden på de yttre kanterna av skogen släkta. 15 brandmän fanns på plats under natten och bekämpade elden i den inre delen av skogen, enligt Räddningtjänsten Sotenäs -Tanum. .

– Det är en oländig terräng som försvårar släckningsarbetet och de har stora svårigheter att få fram vatten till platsen. Vi räknar med att det blir utdraget och att arbetet fortsätter även under lördagen, sa Håkan Baatz på räddningstjänsten i Strömstad tidigare under kvällen.

Det fanns en tydlig spridningsrisk, men eftersom det finns sjöar i närheten försökte man styra branden åt rätt håll.

Vid 22-tiden var det skiftbyte.

– Eftersom vi räknar med att hålla på under lördagen också kommer personalen att byta av varandra under kvällen så alla orkar jobba över natten.

Under lördagen fick räddningstjänsten branden under kontroll. Enligt Rolf Oluasson, räddningschef i beredskap, har arbetet gått i en eftersläcknings- och bevakningsfas.

- Men släpper inte än på minst ett dygn, vi är inte klara, säger han.

ANNONS