Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sjukhusdirektören Just Ebbesen håller öppet för arbetskraft från Sverige. 1 500 sjuksköterskor ska jobba på det nya sjukhuset i Sarpsborg.

Supersjukhuset en svenskmagnet

Det nya supersjukhuset i Sarpsborg kommer även att ta emot svenskar. Vid akuta händelser i Strömstad, Tanum och nordvästra Dalsland är det nämligen närmare dit än till Näl i Trollhättan.

Redan innan NU-sjukvården – på Bohuslandstingets tid – fanns avtal mellan sjukvården här och Norge gällande trafikolyckor och/eller barnafödslar. I ett sådant akut läge väljer ambulansen det sjukhus som är närmast och det kan då handla om Östfold, en halvtimmes färd från Strömstad jämfört med en och en halv timma till Näl i Trollhättan.

– Vid akuta tillstånd samarbetar vi sedan många år över gränsen, säger planeringsledare Marianne Lajberg vid hälso- och sjukvårdskansliet i Uddevalla.

Karin Svensk vid regionens koncernkontor i Göteborg, tillägger att det finns ett EES-avtal som innebär att om man vistas i Norge har man rätt att få vård för akuta tillstånd – precis som i vilket annat EU-land som helst.

– Om man inte får vård hemma inom tre månader kan man söka i Norge eller andra EU-länder. Men man kan inte bara åka in till ett norskt sjukhus och söka planerad vård.

Så vad betyder det nya akutsjukhuset i Östfold för folket på svenska sidan - egentligen?

– Ja, egentligen inte så mycket nytt i dagsläget, bedömer hälso- och sjukvårdschefen vid vårdkansliet i Uddevalla, Håkan Sundberg.

– Sjuttio procent av kvinnorna i norra Bohusläns som ska föda barn väljer redan Norge. Skadar man sig akut i norra Bohuslän kan man utnyttja Norge. Vi har länge haft en löpande dialog med norrmännen om detta. Det finns både ambulansavtal och helikopteravtal med Östfold.

– Men det gäller än så länge endast akuttillstånd.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, Jonas Andersson (FP), berättar att man i regionledningen nu ska diskutera avtal med Norge och på vilka nivåer dessa ska ligga i framtiden.

– I dag kommer man till norsk vård med ambulans eller med remiss. Det finns anledning att se över samarbetet över gränsen för folket i norra Bohuslän och Dalsland.

– Det är bra att vi försöker tänka bort onödiga gränser. Det är oerhört positivt med så nytt sjukhus i närheten av norra Bohuslän. Kan vi utöka de avtal som finns i dag är det bara bra, säger regionrådet Martin Andréasson (M).

Fakta: Det nya akutsjukhuset i Sarpsborg

Är på 85 500 kvadratmeter.

Har 3 663 rum.

Är mellan tre och sju våningar som man når med 21 hissar.

Har fyrtio km ventilationskanaler och 250 km rör.

Längsta korridoren är över 400 meter lång.

I huset finns 20 000 stickkontakter.

Sjukhuset har ett av de största akutmottagningarna i Norge.

Fler än 100 patienter beräknas komma hit varje dygn.

Både kroppsliga och psykiska akuttillstånd ska behandlas här.

Ulf Blomgren

[email protected]