Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fia Löwenmark Tegelsten från Barnkultur Filur fick Margot Nordum Laanemets, Arwin Khorramshahi, Amelia Kabroo, samt syskonen Ayla och Alma Malek respektive Thilda och Philip Afséer att skratta och gunga med. Bild: Martina Liljedahl

Succé för nya biblioteket

Ett fantastiskt år med rekordmånga nya besökare och väldigt fin och omtyckt programverksamhet. Så summerar Anette Hagberg, bibliotekschef, första året med stadsbiblioteket som fyller ett år, i morgon lördag.

Antalet besökare har nästan fördubblats. Men det har tagit tid att finna sin plats i ett ombyggt centrum som mestadels var en byggarbetsplats när biblioteket öppnade förra året. 
När kaféet, som sitter ihop med biblioteket, öppnade i augusti fick besökarantalet ett stort uppsving men det största kom när Mölndal Galleria öppnade i september.
– Nu finns biblioteket i ett sammanhang. Det har blivit en helt annan rörelse i centrum nu, säger Anette Hagberg.

Och det är just det som flera av dem som GP träffar under en sångstund säger är anledning till att de besöker biblioteket ofta. 
– Vi går hit en gång i veckan. Det är lätt att ta sig hot och in med barnvagn. Här på barnavdelningen finns mjuka mattor för Thilda att krypa runt på och klättermöjligheter för Philip, säger barnens mamma Sandra Lucev.

Även trogna besökare från Möllan vid Folkets hus, där biblioteket låg förut, har funnit sig till rätta. Före detta Papyrusarbetaren Mija Malcic kommer ofta hit för att läsa tidningen.
– Det är fint här, men Möllan var en viktig mötesplats för mig i många år. Där träffades vi Papyrusarbetare när vi inte jobbade, säger han. 
Den utökade programverksamheten med exempelvis maker space, som kan liknas vid ett gym för kreativ hjärngympa där besökarna arbetar sida vid sida för att utveckla en idé eller skapa något tillsammans, har också lockat nya grupper av besökare.

Det enda negativa som Anette Hagberg och bibliotekarierna kan komma på är att personalstyrkan har förblivit densamma, trots en ökning av besökare med 91 procent mot i fjol och med en utlåningsökning på 30 procent.
Visserligen underlättar en ny sorteringsrobot hanteringen av återlämnade böcker, men möten med besökarna tar lika mycket tid som tidigare, påpekar Anette Hagberg.

Ekonomiskt då? Jo, biblioteket ska nog gå ihop enligt den budget man har att förhålla sig till, enligt bibliotekschefen och sammantaget har det nya stadsbiblioteket i Mölndal också blivit precis den mötesplats i Mölndal som personalen hade hoppats.
I morgon lördag, blir det stort "jubileumskalas" med flera programpunkter som jazzig musikunderhållning, föredrag av stadsbyggnadsförvaltningen om tillkomsten av innerstaden och en dansföreställning för de yngsta, 2-5 år.
Skaparsugna inbjuds även att tillsammans med representanter från grannbageri- och konditoriet dekorera sin egen pepparkaka, samt tillsammans med illustratören Pernilla Ankarberg teckna en "Knapra" eller egen påhittad figur med hjälp av akvarellfärg eller blyerts.