Succé för Lärns boklåda

ANNONS
|

Redan kvart i åtta på morgonen började de första nyfikna besökarna dyka upp utanför huset.

Egentligen skulle gårdsförsäljningen börja först vid tio men Saltö-författaren slog ändå upp grindarna. Sedan dess har hon suttit vid ett litet barnbord på sin veranda och signerat böcker.

– Vad är klockan? Tolv? Jag har inte rest mig på fyra timmar, säger Viveca Lärn och skrattar.

Hon och hennes man har bestämt sig för att det här blir sista sommaren i huset på Orust. Efter att ha skadat två ryggkotor kan Viveca Lärn inte längre påta i trädgården. Ryggen smärtar och allt ofärdigt jobb ger henne bara ångest. Då är det bättre att sälja och flytta tillbaka till lägenheten i Göteborg.

ANNONS

Men även om beslutet var jobbigt att fatta så stortrivs Viveca när hon nu sitter bland bokhögarna, omgiven av läsare och nyfikna grannar. Böckerna har hon själv köpt på sig från förlaget under åren.

– Egentligen borde jag kanske säga att det skär i min själ det här. Men det känns fantastiskt skönt att bli av med allt.

Vid ett av borden står Inger Johansson, 75 år, och går igenom boktravarna. Helst hade hon velat ha ett exemplar av kokboken "Till bords med saltöborna" men den är redan slut. Någon säng till sommarstugan finns inte heller. I stället blir det en av barnböckerna om Eddie till barnbarnet Klara.

– Det är jätteroligt att vara här och titta runt. Men det känns synd att Viveca ska flytta, säger Inger.

Bakom henne önskar en annan läsare Viveca Lärn lycka till i Göteborg och ger henne en kram.

Även om hon är glad över att så många har kommit ser Viveca lite trött ut där hon sitter i den heta sommarsolen. För tre veckor sedan opererades hon för grå starr.

– Först kändes det jättebra men i söndags gjorde det så ont att jag såg vita blixtar. Det hade blivit någon infektion, säger Viveca som tvingades ta starka mediciner för att bli frisk.

ANNONS

Så för att underlätta kommersen har hon nu mobiliserat maken, systern Anita, barnbarnet Filippa, sin redaktör och dennes dotter Lisa. Från barnbordet på verandan dirigerar hon sina trupper.

– Vill någon köpa mina fina cyklar för 50 kronor? Det kommenterar jag inte ens. De kostade mig 900 styck, säger Viveca när systern kommer och frågar.

ANNONS