Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Frågan om en bergtäkt vid Kammarberget i Fjärås är åter aktuell. Bilden är tagen vid en annan plats. Bild: Johnny Samuelsson

Styrande politiker positiva till bergtäkt

Planerna på en bergtäkt i Kammarberget i Fjärås har stoppats flera gånger tidigare. Nu gör bolaget Swerock ett nytt försök och majoriteten i Kungsbackas kommunstyrelse ger tummen upp.

Efter att 16 olika ställen i kommunen undersökts av Swerock har platsen vid Kammarberget pekats ut som mest lämplig för en bergtäkt. Tanken är att försörja de södra delarna av Kungsbacka med bergsmaterial och det skulle också innebära ett rimligt transportavstånd till kommunens centrala tillväxtstråk, skriver företaget i sin ansökan till länsstyrelsen. 
Ärendet är nu på remiss och kommunstyrelsen i Kungsbacka, som tidigare i juni fick frågan på sitt bord, är positiv till bergtäkten.
– Vi bygger mycket i Kungsbacka och det behövs material. I dag körs det i stället långväga så det här är bra både miljömässigt och för behovet, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M).

Diskussionerna om bergsbrytning vid Kammarberget går långt tillbaka i tiden. Redan i slutet av 1990-talet gjordes ett försök och 2008 och 2011 ansökte företaget Jehander om en bergtäkt där. Men varje gång har planerna mötts av starka protester från boende som bland annat ansett att täkten skulle ligga för nära Fjärås bräcka och sjön Lygnern. Även länsstyrelsen och högre rättsinstanser har sagt nej på grund av olika faktorer, som negativ inverkan på naturen, högt buller och för mycket trafik.
Den här gången har Swerock ansökt om ett mindre uttag av bergsmaterial än tidigare ansökningar. Det innebär mindre transporter och att bullervillkoren kan hållas, skriver kommunstyrelsen i sitt remissvar. 

Även tidigare har majoriteten varit positiv. Men kommunstyrelsen är oenig gällande frågan om en bergtäkt. MP vill att kommunen själva ser över frågan om var en bergtäkt kan ligga, och S och KD tycker att platsen vid Kammarberget är olämplig. 
– Argumenten handlar bland annat om den tunga trafiken, vi är tveksamma till om man klarar bullervillkoren, säger oppositionsrådet Eva Borg (S).
Även majoriteten i nämnden för miljö- och hälsoskydd, som lämnar ett eget remissvar, är negativ till etablering av bergtäkten.