Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Studerade sjukvård. 24 politiker och tjänstemän från Västra Götaland reste till USA i studiesyfte. Resan kostade cirka 850 000 kronor. Bild: Joshua Haviv

Studieresa för nära en miljon

24 politiker och tjänstemän från Västra Götalandsregionen åkte nyligen på en tiodagars studieresa till USA. Nu riktas kritik mot den kostsamma resan.

Resan till USA och städerna Salt Lake City, Seattle, Portland och Boston genomfördes i månadsskiftet oktober–november. Enligt deltagarna hade man ett späckat program där den amerikanska sjukvården studerades. Regionen stod för flyg- och övernattningskostnaderna medan deltagarna själva fick betala sin mat. Men nu framförs kritik eftersom slutsumman hamnade på cirka 850 000 kronor, eller 35 000 kronor per person.
– Det krävs en restriktivitet med denna typ av resor även om vi inte internt hört någon omfattande kritik den här gången. Vi hade ju själva två deltagare från partiet med på resan. Som princip är det självklart att man skall tänka efter både en och två gånger innan man ger sig ut på långa studieresor, säger Jan Alexandersson, regionombudsman som själv inte var med på resan.


Fem regionråd och tre andra politiker fanns med på USA-resan liksom nio politiska sekreterare, dessutom deltog sju chefstjänstemän. Politikerna kommer från alla partier i regionfullmäktige.
Enligt redovisningen var syftet att titta på hur den nära vården kan stärkas och att viss vård kan koncentreras för att öka tillgänglighet och kvalitet samt se hur digitala tjänster kan utvecklas inom vården. Koncernledningen har betalat kostnaderna för tjänstemännen medan politikerna har använt sina personliga utbildningsmedel från regionen för finansieringen.


Sjukvårdsstyrelsens ordförande, regionrådet Jonas Andersson (L), menar att resan var nyttig och kommer att vara till hjälp vid kommande omställningar av vården.
– Vi reser sällan utanför landets gränser men den här gången fanns det ett behov av ett studera amerikansk sjukvård inom vissa områden med tanke på våra kommande reformer hemma. Jag är medveten om att det här har orsakat kritik från en del håll men det var en nyttig studieresa, säger han.
Efter hemkomsten har kritik hörts bland annat från vårdpersonal som menar att omfattningen av resan och antalet deltagare var för stort. Många ifrågasätter också på vilket sätt en sådan resa kortar köer i vården eller gör att tillgängligheten i primärvården blir bättre.


Jonas Andersson får stöd av Martin Andreasson (M), regionråd i sjukvårdsstyrelsen som själv inte ingick i resesällskapet.
– Den här resan har mitt fulla stöd eftersom vi måste kunna se vad som händer i vår omvärld någon gång. Jag kan tänka mig att det finns kritik mot en resa av detta slag och kostnaden, men idag kan vi inte sitta och isolera oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.