Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att diska efter sig är ofta grundläggande för att inte göra sig ovän med sina grannar i studentkorridoren. Bild: Janerik Henriksson/TT
Att diska efter sig är ofta grundläggande för att inte göra sig ovän med sina grannar i studentkorridoren. Bild: Janerik Henriksson/TT

Studenter i korridor fick godisbelöning – städade bättre

Färgglada tummar, godis och glögg är ekvationen för framgång. Åtminstone när det gäller att få studenterna i Skövde att städa i köket i studentkorridoren.

Ett dilemma som studenter i korridor kan stöta på är den grisige grannen. Personen eller personerna som aldrig riktigt städar i de gemensamma utrymmena, som inte diskar ordentligt efter sig och som lämnar det delade köket i oordning.

Det har det kommunala bolaget Skövdebostäder fått bukt med. I Skövde äger företaget cirka 900 studentbostäder, varav några ligger i korridor. Under läsåret som har gått har alla elva korridorer ingått i ett projekt som går ut på att få studenterna att bli bättre på att städa de gemensamma utrymmena, något som även Hem och hyra har skrivit om.

– Egentligen har vi gjort en väldigt enkel sak. Varje vecka kontrollerar vi köken och så sätter vi en tumme upp eller tumme ner baserat på städningen, säger Gisela Stell, distriktsassistent på Skövdebostäder, till GP.

LÄS MER: Coronakrisen slår hårt mot internationella studenter: "Vet inte vad vi ska göra"

På anslagstavlorna som alla boende passerar har man alltså satt upp en röd tumme ner när de gemensamma utrymmet har varit alltför ostädat alternativt en grön, glad tumme upp när det har varit rent och fint.

– Vi delar utrymmet i olika städområden som bänkar och golv och förklarar varför vi till exempel har gett tummen ner och vilka punkter vi har baserat det på, säger Gisela Stell.

LÄS MER: Guide: Så hittar du en studentbostad i Göteborg

Glögg, nötter och godis i belöning

Projektet fick positiva resultat, minst sagt.

– Vi hade absolut en förväntan på detta för annars hade vi inte satsat arbetstid och tankemöda, men det har gått över förväntan. Vi tänkte inte att det skulle gå så här bra, säger Gisela Stell.

">
Gisela Stell på Skövdebostäder. Bild: Mikael Ljungström
Gisela Stell på Skövdebostäder. Bild: Mikael Ljungström

I en undersökning om hur nöjda studenterna är med sitt boende har betyget för städning gått från botten till toppen.

Men det är inte bara färgglada tummar som har uppmuntrat studenterna till att skura lite bättre. De som har städat bra har fått ytterligare en morot.

Julgodis och glögg som belöning för välstädade kök. Bild: Skövdebostäder
Julgodis och glögg som belöning för välstädade kök. Bild: Skövdebostäder

– Till jul och påsk har vi gett en belöning. Det är enkla saker som en stor korg med glögg, nötter och godis till jul som vi ställer i köket. I påsk tänkte vi ställa dit ett stort påskägg men vi hängde en godispåse på varje dörr i stället, säger Gisela Stell.

På frågan om studenterna inte har känt sig behandlade som små barn med färgglada symboler och löften om godis säger Gisela Stell att nej, faktum är att ingen har ifrågasatt metoderna under året som har gått.

LÄS MER: Här är bostadsköerna kortast i Göteborgsområdet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.