Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Strid om vårdval i mödravården

En politisk strid om vårdval inom mödrahälsovården har blossat upp i Västra Götalandsregionen. Bland annat kan ett tiotal enheter i kranskommunerna kring Göteborg komma att beröras.

Det var i slutet av januari som en utredning startades för att se om vårdval skulle kunna införas inom mödrahälsovården, ett område där Närhälsan dominerar stort med enheter vid de flesta vårdcentraler. Det var den politiska majoriteten som lade fram förslaget som nu skall snabbutredas under våren 2016. Regionrådet Jonas Andersson (L) från Partille ordförande i sjukvårdstyrelsen förklarar bakgrunden.

– Vi är medvetna om att den hör verksamheten fungerar bra men samtidigt vill vi se om inte vi kan gå vidare med vårdval inom detta område.

Närhälsan har i de flesta fall ansvar för mödrahälsovården i till exempel kranskommunerna kring Göteborg, men det förekommer också privatdrift i Stenungsund, Tjörn och Öckerö .

– Vi menar att det finns anledning att satsa på ett vårdval inom detta område där att öka valfriheten för blivande föräldrar. Vi har också exempel bland annat Borås där det i dag bara finns en enda enhet.

Jonas Andersson medger att det finns en oro för att verksamheten skall splittras och att det blir försämringar på en del håll men han menar att fördelarna överväger.

Den regionpolitiska oppositionen säger emellertid nej. Janette Olsson (S) från Stenungsund är vice ordförande i Västra sjukvårdsnämnden som representerar kranskommunerna kring Göteborg.

– Vi tror inte på det här och förstår inte varför man skall införa vårdval på en bra fungerande verksamhet. Vi ser inte att något blir bättre med ett vårdval och risken är att vi får negativa effekter. Man måste till exempel säga upp hyresavtal med privata utförare om vårdval införs vilket kan drabba bra verksamheter som till exempel i Stenungsund och Tjörn, säger hon.

Även primärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert inom den regionledda Närhälsan som i dag driver de flesta mödravårdcentralerna är bekymrad.

– Det finns en oro inom verksamheten i dag vad vårdvalet skall innebära. Mödrahälsovården är en kostnadseffektiv och stabil verksamhet och risken finns för splitting och svårigheter att få tag i kompetent personal. Vi har brist på både barnmorskor och gynekologer och mödrahälsovård är mycket mer än bara kontroller av gravida.

Torbjörn Erneholm är läkare och enhetschef inom Närhälsan. Han ser både plus och minus med vårdval.

– Fördelen är naturligtvis att Närhälsan är en stor icke-vinstdrivande organisation som driver centralerna ihop med vårdcentraler även om mödrahälsovården i vissa fall nu placeras på familjecentraler i stället. Samtidigt finns risken med splittring av verksamheten och det kan bli tufft för många. Men blivande mammor får trots allt välja vart de vill gå och undersökas.

– Det sämsta alternativet av alla hade dock varit att upphandla verksamheten. Då är det enbart pengar som styr och inget annat och den som betalar lägst får driva verksamheten. Vi har idag en väl fungerande mödrahälsovård både privat och offentlig, fortsätter Torbjörn Erneholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.