Strid om nytt nämndhus

ANNONS
|

För drygt två veckor sedan klubbade kommunstyrelsen en om- och tillbyggnad av nämndhuset i Kungälv. Upprustningen i sig är de flesta partier i fullmäktige överens om. Men inte hur den ska finansieras.

Alliansen vill låna 179 miljoner kronor, för att sedan betala av med skattepengar.

– I längden kommer det här att bli billigare totalt per arbetsplats. I dag är förvaltningen utspridd, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Ove Wiktorsson (C).

På torsdag i nästa vecka ska nämndhusfrågan klubbas i kommunfullmäktige. Men Socialdemokraterna har lagt fram ett eget förslag som hittills fått stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det handlar om att låna 79 miljoner till upprustningen. Utöver det ska övriga 100 miljoner tas från ett exploateringsbolag.

ANNONS

– Vi har många centrumnära tomter där infrastruktur redan finns och där kostnaderna är låga men värdena höga. Där kan vi bygga bostäder och få bra betalt för marken, säger oppositionsrådet Miguel Odhner (S).

Utöver det vill Socialdemokraterna i stället låna upp pengar till nya förskolor, skolor och äldreboenden.

Men Ove Wiktorsson ogillar tanken på ett exploateringsbolag i det här fallet.

– Det skulle innebära att man direkt lägger på alla invånare som ännu inte flyttat till Kungälv en kostnad på omkring 100 000 kronor eftersom det kommer att bli dyrare att bygga, säger han.

På mötet nästa torsdag kan både Sverigedemokraterna och Utvecklingspartiet bli vågmästare.

– Vi vill egentligen inte ha något nämndhus alls. Men i valet mellan pest och kolera verkar Socialdemokraternas förslag vara bättre. Pengar ska gå till skola och omsorg, säger Morgan Persson (UP).

SD:s Birgit Martinsson säger att de inte bestämt sig än, men att det lutar mot att stödja Socialdemokraternas förslag.

Ombyggnationen ska ge plats för 460 arbetsplatser.

Förslaget innebär en total ombyggnad av den bakre delen av huset som också byggs på med två våningar. Även det främre huset byggs om.

På entréplan vid ett utbyggt medborgarservice ska finnas en inglasad ljusgård med gemensamt kafé och matsal liksom en stor samlingssal.

Byggstart planeras till våren 2013.

ANNONS