Lena Forslund och hennes make John är inte överens med Kungsbacka kommun som vill att deras vagnhall i Onsala ska rivas. Ärendet ska behandlas i mark- och miljödomstolen.  
Lena Forslund och hennes make John är inte överens med Kungsbacka kommun som vill att deras vagnhall i Onsala ska rivas. Ärendet ska behandlas i mark- och miljödomstolen.  

Strid om hästgård trappas upp

ANNONS
|

Striden handlar om en tillbyggnad och platsen är parets hästgård i Onsala.

Enligt plan- och bygglagen får ekonomibyggnader för jordbruk uppföras på en fastighet utan bygglov. Så för Lena och John var det inget konstigt när de byggde en vagnhall på åkern.

– Vi gjorde det dessutom på inrådan från en tjänsteman på kommunen, säger Lena Forslund.

Lena och John är pensionärer och köpte gården för tolv år sedan. De tar bland annat emot funktionshindrade barn som vill lära sig rida och de vill utveckla verksamheten. Men byggnadsnämnden i Kungsbacka kommun ansåg att parets inkomster från hästverksamheten var för liten och att verksamheten därför inte kunde räknas som ett jordbruk och ålade paret att riva tillbyggnaden.

ANNONS

Men Lena och John överklagade. Och fick rätt av länsstyrelsen som ansåg att fastighetsägarnas inkomstuppgifter inte var viktig i sammanhanget. Myndigheten ansåg också att byggnaderna är ekonomibyggnader för jordbruk.

– Domen är mycket tydlig och länsstyrelsen ger oss rätt på punkt efter punkt, säger Lena Forslund.

Men kommunen har överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

– Det finns ett antal rättsfall som liknar det här och där högre instanser har gjort olika bedömningar. Därför vill vi pröva ärendet rättsligt, säger Börje Nilsson, chef för kommunens bygglovsenhet.

Han nämner också andra omständigheter som har med kommunens bedömning att göra.

– Det är inte lämpligt att ha ett jordbruk i kanten av ett bostadsområde och det spelar en viss roll i helhetsbedömningen.

Men makarna Forslund kommer inte att ge sig.

– Självklart kommer vi att överklaga om det behövs. Det gäller inte bara oss utan massor av småjordbrukare i kommunen, säger Lena Forslund.

Regeringsrätten har i flera rättsfall kommit fram till att byggnader för hästverksamheter inte ska räknas som ekonomibyggnader. Det har då handlat om stall för travhästar och en ridhall.

Enligt Plan- och bygglagen behövs inte bygglov för ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller därmed jämförlig näring på områden som inte omfattas av detaljplan.

En ekonomibyggnad är en byggnad för till exempel jordbruk och ska sammanhänga med näringen. Den får inte anses ingå i ett självständigt företag som mejeri, slakteri eller stall för travverksamhet.

Källor: Plan- och bygglagen, länsstyrelsen

ANNONS