Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stort strömavbrott i Lysekils kommun under fredagskvällen.  Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Stort strömavbrott i Lysekils kommun under fredagskvällen. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Stort strömavbrott i Lysekils kommun

Ett stort strömavbrott inom LEVAs nät i Lysekil påverkade nästan alla invånare i hela kommunen. Det var Vattenfalls matning till nätet som var ur funktion och som skapade det omfattande avbrottet under fredagskvällen.

Sedan 17.30-tiden har strömmen kommit och gått i Lysekils kommun.

Enligt energibolaget LEVA som förser kommunen med ström var det Vattenfalls matning till nätverket som inte fungerade.

– Vi har skickat ut en montör för att kolla vad det är som har hänt och hoppas kunna åtgärda felet så snart som möjligt men vi kan inte svara på när strömmen kommer att vara tillbaka i nuläget, säger Heidi Stenström, presskommunikatör på Vattenfall vid 18-tiden.

Flera i kommunen vittnade om ström som kom och gick. Avbrottet skapade stora besvär på flera håll. Bland annat larmades SOS om en man i 80-årsåldern som suttit fast i en hiss i drygt en timmes tid.

"Det är inte så jättekul"

Flera arbetsplatser försökte hålla öppet trots avsaknaden av ljus. Bohusläningens reporter Henrik Lundbjörk befann sig på en fritidsgård i Lysekil för ett reportage om den pågående kulturveckan när strömmen försvann.

– De har lite olika aktiviteter här med karaoke och liknande men det är svårt för dem utan ström, säger reporter Henrik Lundbjörk.

Magnus Svensson är musik- och kulturansvarig i ABF Fyrbodal och på plats på fritidsgården.

– Det är inte så jättekul i och med att vi ska ha VR-glasögon, datorer och en musikstudio i gång. Vi har lagt ner mycket tid på att rodda ihop det här, säger han.

Två av tre stationer kontrollerade

Vid 19-tiden meddelade Vattenfall att två av tre elstationer hade kontrollerats och att flera av invånarna skulle ha fått strömmen tillbaka.

– Vi är på väg ut till den sista elstationen för kontroll men många borde redan ha fått strömmen tillbaka. Snart borde alla ha det, säger Heidi Stenström, presskommunikatör på Vattenfall.

Många av kommunens invånare rapporterade dock att strömmen fortfarande kom och gick. Bland annat vid Torpet och även Brastad.

Klockan 20.10 meddelade LEVA via sin hemsida att felet var åtgärdat och samtliga kunder hade fått sin el tillbaka. Kommunen hade då varit strömlös i drygt två och en halv timme.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.