Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Direktören tjänar mer. Göteborgsregionens kommunchefer har i snitt 35 procent mer i lön än toppolitikerna. Bild: Kommunerna och Björn Olsson

Stort lönegap mellan chef och toppolitiker

Det är betydligt mer lukrativt att satsa på en karriär som kommundirektör än som ledande kommunpolitiker. Det visar en sammanställning som GP gjort över kommuntopparnas löner i Göteborgområdet.

Lönegapet mellan kommuncheferna och de högsta kommunpolitikerna är 35 procent i Göteborgsregionen. Eva Hessman som är stadsdirektör i Göteborg tjänar mest av regionens kommunchefer.
– Göteborg är en stor kommun och är därför också stor som arbetsgivare, med vilket det följer ett stort ansvar. Storleken som arbetsgivare påverkar delvis lönen, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.


I övriga kommuner verkar befolkningsstorleken inte vara avgörande för vad de högsta kommunala tjänstemännen och politikerna har i inkomst. Löneligans andraplats delas nämligen av kommuncheferna i Lerum och Kungsbacka som båda har en månadslön på …99 000 kronor, trots att Lerum bara har hälften så många invånare. Öckerös topptjänsteman hamnar på tredje plats, tätt följd av Mölndals stadsdirektör. 


Att lönerna i de mindre kommunerna Lerum och Öckerö ligger så pass högt kan ha att göra med att de båda kommuncheferna har varit anställda längre än de flesta andra, nämligen sedan 2004 respektive 2001. 
– Håkan Pettersson har varit med oss som kommunchef länge. Vi är dessutom väldigt nöjda med hans ledarskap och tycker därför han är värd sin lön, säger Dennis Jeryd (S), kommunstyrelsens ordförande i Lerum.


Några kommunchefer har även extra privilegier utöver sin månadslön. Öckerös topptjänsteman Ingvar TH Karlsson har en förmånsbil till ett värde av 4 627 kronor i månaden. Ales kommunchef Björn Järbur har en sjuprocentig avsättning till pension, Lerums Håkan Pettersson har en sjukvårdsförsäkring, Mölndals Håkan Ahlström har är en individuell pensionsavsättning på 20 procent av sin månadslön och Haleh Lindqvist i Mark har ett årskort för kollektivtrafiken.


I Göteborgsregionen ligger inget kommunalråd i samma löneklass som kommuncheferna. Lägst betalt på tjänstemannasidan är Tjörns tillförordnade kommunchef Evike Sandor med 75 300 kronor i månaden, medan Orusts Kerstin Gadde (S) har minst betalt bland kommunalråden med en månadslön på …44 300 kronor. I genomsnitt är lönegapet mellan topptjänstemän och toppolitiker 35 procent. 
De flesta kommuner har någon typ av måttstock för politikernas arvoden. Vanligast är att relatera till riksdagsledamöternas arvoden, med olika procentsatser. Fem toppolitiker i Göteborgsregionen har lika mycket eller mer betalt än riksdagsarvodet på 62 400 kronor i månaden. I hela Sverige tjänar 66 av 290 kommunstyrelseordföranden mer än riksdagsarvodet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.