Inger René, (M) ordförande i Partille kommunfullmäktige.
Inger René, (M) ordförande i Partille kommunfullmäktige.

Stort konstverk kan få nytt liv

ANNONS
|

Inger René (M) fick höra talas om Tage Törnings konstverk av en före detta Partillebo och blev nyfiken. Och mycket riktigt låg konstverket, som en gång i tiden smyckade Porthällagymnasiet, nedmonterat i en container på ett industriområde i kommunen.

– Jag tycker att det är slöseri. Det som är vackert och värdefullt ska tas om hand, säger Inger René (M), ordförande för kommunfullmäktige.

Nu har hon föreslagit att konstverket ska plockas fram och användas i något av kommunens många byggprojekt. I en motion skriver hon "Det är svårt att tänka sig ett bättre tillfälle än just nu när det byggs nya stadsmiljöer i en omfattning som aldrig förr i kommunen. Tage Törnings mosaik är inte ömtålig utan tål antagligen såväl inomhus- som utomhusklimat."

ANNONS

– Vi bygger mycket i Partille och vi är angelägna om att det ska finnas utsmyckningar så att miljön blir vacker och intressant. Nu när vi har den här skatten liggande i vänteläge och jag tycker att vi har alla skäl att använda oss av det här materialet, säger hon.

Natursten

Konstverket heter Stränder och hav, är gjort av naturstensmosaik och är 43 meter långt och tre meter högt. Motivet föreställer västkusten med skär, holmar och vatten. Stenen som Tage Törning använde kommer från Bua, Simrishamn och Partille.

– När gymnasiet byggdes gick han på byggarbetsplatsen och hittade stenar som han byggde in, säger Inger René.

Konstverket invigdes 1967 men plockades ned när skolan byggdes om. Eftersom det är gjort på kvadratiska plattor var det enkelt att montera ned det.

Inger René har inte själv sett hela konstverket i uppsatt skick, men tycker om de bitar hon har sett.

– Jag tycker att fragmenten som jag har sett ute på industriområdet är roliga och fantasieggande.

Hennes motion togs upp på förra kommunfullmäktigemötet och remitterades till kommunstyrelsen för handläggning.

ANNONS

– Jag har fått mycket positiv respons. Det är många som hejat på mig och tyckt att det är en rolig sak att ta upp, säger Inger René.

Fakta: Tage Törning

Föddes 1925 i Torpa och bodde under en period i Partille.

Gick på Valands konstskola i slutet av 1950-talet.

Finns representerad på Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum samt på Malmö konstmuseum.

ANNONS