Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Storsvindlare stal bankkort från döende

Mannen som förskingrade 30 miljoner från Uddevallahem har dömts för nya stölder - i Norge.

Mannen som förskingrade 30 miljoner kronor för Uddevallahem och bland annat använde pengarna till lyxhoror, har dömts för förskingring igen. Han har stulit bankkort från patienter på sjukhuset i Tromsö och fört över pengar till sitt eget konto, skriver Bohusläningen.

Det var för drygt tio år sedan mannen dömdes för storsvindeln mot Uddevallahem. Ett brott han för många år sedan avtjänat sitt straff på fem och ett halvt års fängelse för. Efter fängelsevistelsen skolade han om sig till sjuksköterska. Han har under senare år bott i norska Tromsö ihop med en sambo och har arbetat på universitetssjukhuset i Tromsö under fem år.

Lokaltidningen I Tromsö berättar hur mannen som hunnit bli 56 år, tagit sig in i patienters låsta skåp på sjukhuset och stulit deras bankkort samt ID-brickor. Han har sedan fört över 33 000 kronor från deras konton till sitt eget.

– Han har valt två patienter som låg för döden. Men anhöriga upptäckte överföringarna av pengarna och då kunde vi gripa honom, säger chefen för kriminalavdelningen vid polisen i Tromsö Yngve Myrwolld.

Vid ett annat tillfälle använde han ett stulet bankkort till en flygresa för 3 690 kronor. Mannen har dömts till 27 dagars fängelse, samt att betala tillbaka de stulna pengarna.

Även om de beloppen som mannen olagligen tillägnat sig i Norge är små belopp jämfört med förskingringen i Uddevalla, har han blivit uppsagd från sitt jobb på Tromsö universitetssjukhus.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i Nordnorge, sedan tidningen I Tromsö berättat på en helsida om den före detta ekonomens historia i Uddevalla. Han anställdes där som ekonom vid Uddevallahem 1987. Med kreativ bokföring lyckades han under en serie av år lura alla och ta ut mångmiljonbelopp från Uddevallahem.

På åtta år tog han ut 29,7 miljoner kronor i olika småposter från olika bankkontor. Enligt domen i Sverige är han skyldig att betala tillbaka 30 miljoner plus ränta. Bohusläningen var i kontakt med bostadsstiftelsens ekonomichef, Linda Samuelsson, under torsdagen och hon bedömer att skulden nu vuxit till cirka 62,5 miljoner kronor.

Pengarna använde ekonomen bland annat till att betala prostituerade från tio olika sexagenturer med. Många flögs in till olika hotell i Göteborg och det var också där han slutligen greps på ett lyxhotell.