Storsatsning för att elen alltid ska nå fram

Elnätsföretaget Ellevio satsar 1,3 miljarder kronor för att gräva ned luftledningar och bygga ut elnätet längs Västkusten.

ANNONS
|

Ellevio har elkunder i kommuner kring Göteborg och för att säkerställa eldistributionen görs nu en storsatsning. Totalt planerar företaget att under fyra år investera 1,3 miljarder längs Västkusten, varav 500 miljoner i Bohuslän och 800 miljoner i områden från Göteborg och söderut till Varberg.

–En betydande del handlar om att vädersäkra leveranserna och att då gräva ned luftledningar i mark men det handlar också om att under fyraårsperioden bygga ut och om våra nätstationer och ställverk, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

Ellevio är nätleverantör till flertalet kunder i Mölndal och Kungsbacka men har också leveransansvar i delar av Göteborg, framför allt i skärgården och områden i den västra delen av staden. Företaget levererar också el till boende i Härryda och Mark samt i Bohuslän. Där hittas kunderna framför allt på Orust och Tjörn samt i de tre nordligaste kommunerna Strömstad, Tanum och Sotenäs.

ANNONS

Bara i Kungsbacka har Ellevio cirka 60 projekt som pågår eller planeras. I Mölndal, Göteborg och Öckerö finns cirka 25 projekt varav flera större satsningar i Mölndal och västra Göteborg. Under våren kommer också större utbyggnader att presenteras för Orust och i ett område kring Askim och Billdal.

Jonatan Björck konstaterar att företaget kommer att fortsätta sin satsning på att förbättra både låg- och högspänningsnätet under de kommande åren till 2019 i de kommuner där man har ansvaret för leveranserna.

–Det har visat sig med de satsningar som vi redan har gjort att leveranssäkerheten har ökat betydligt, inte minst i kustområden kan stormar och oväder annars drabba elnätet hårt.

Ellevio har nyligen blivit klart med ett projekt kring Båtafjorden i Varberg. Där har kablar grävts ned för 3,7 miljoner kronor, bland annat för att skydda vadarfåglar som inte trivs i området med luftledningarna där ofta rovfåglar sitter. Samtidigt har satsningen gett 700 elkunder säkrare strömförsörjning.

ANNONS