Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/57

Stormen Urd nådde orkanstyrka

Julstormen Urd slog till mot västra och södra Sverige under natten till tisdagen. På kusten kom vindarna upp i orkanstyrka. Flera broar stängdes och gator översvämmades. – Det var en rejäl storm, säger Maria Hjalmarsson på Foreca.

Vet du mer, är du på plats, har du bilder att skicka till oss? Mejla GP på [email protected]. Mms:a eller sms:a till nummer: 72010 Tipstelefonen: 031-17 20 10

 

Vindarna har nu avtagit men under måndagskvällen och under natten blåste det så mycket som orkanstyrka i byarna på vissa ställen. 

- Det var som mest 33.8 meter per sekund i byarna på Väderöarna igår kväll. Det är ju orkanstyrka så det är ju rejält blåsigt. Då är det svårt att stå upprätt när det blåser så pass mycket, säger Maria Hjalmarsson som är meteorolog på vädertjänsten Foreca, till Bohusläningen. 

Var det så blåsigt som man förväntade sig?

- Ja det här var en rejäl storm och jag tycker att det har följt prognosen, säger Maria Hjalmarsson. 

SMHI utlyste klass 2-varningar för stormbyar i stora delar av sydvästra och södra Sverige inför natten mot tisdagen. Öresundsbron till Danmark och Älvsborgsbron i Göteborg stängdes av för biltrafik. Tåg- och båttrafik ställdes in på flera håll medan flygtrafiken inte påverkades nämnvärt.

Under natten har det blåst upp mot 30 meter per sekund i delar av landet, ett tusental hushåll har varit utan el, och en del vattendrag har svämmat över.

Men i stort blev Urd inte så allvarlig som förutspått. Vi 03-tiden började SMHI successivt nedgradera varningarna om stormbyar.

– Vårt intryck är att det varit lite lugnare än vad vi sade, säger Eva Strandberg, jourhavande meteorolog vid SMHI, till TT.

Broar stängdes

Vid klockan 18 meddelade Trafikverket att det inte längre var säkert att trafikera Älvsborgsbron.

Även Uddevallabron stängdes av helt för trafik vid 20-tiden, men öppnades igen vid 23-tiden. Öresundsbron var också stängd för trafik.

Samtliga broar öppnades igen på morgonen. 

Översvämningar

På flera håll i Göteborg har det kommit in rapporter om översvämningar. Det har främst varit gator och vägbanor i närheten utav vatten som har svämmats över, bland annat i Eriksberg, Lindholmen, Klippan, Gårda, men även i centrala Göteborg.

Vid Järntorget har flera källarlokaler svämmats över. GP träffade Sadik Simmo som är ägare till spelcaféet Game Online som ligger vid Pusterviksgatan.

– Det kom in en kille och sa att det var översvämning en bit bort och det var risk att det skulle komma hit. Då öppnade jag dörren och få forsade vatten in. Så det var bara att få ut alla, Räddningstjänsten sa att de inte kunde göra nåt utan vi fick kalla in släkten, säger han.

Han fortsatte:

– Skämt åsido så kunde det ha slutat betydligt värre. Nu lyckades vi rädda det mesta av tekniken. Vi får hoppas att det inte blir allt för mycket fuktskador, sa Sadik Simmo, ägare för Game Online.

Räddningstjänsten i Storgöteborg larmade bland annat om vattenfyllda källare och lokaler. Men inte heller där några personskador.

"Runt midnatt kan vi summera att stormen Urd minskat i styrka och att belastningen inte varit så stor som vi förväntade oss, vi hade förberett organisationen på en högre belastning", säger stabschef Thomas Andersson, i ett pressmeddelande.

Drar in över Gotland

Stormen nådde sin kulmen vid 02-tiden och mattades sedan av. Det råder inte längre stormvarning i Bohuslän, Göteborg och Halland och Kronobergs län.

02.40 öppnades Öresundsbron, men med varning för hårda vindar och en maxhastighet på 50 kilometer i timmen. Restriktionen väntas bestå till 07.30. Älvsborgsbron öppnade för trafik vid 03-tiden.

Klass 2-varning för stormbyarna består nu i endast i Skåne. Prognosen är att den varningen kvarstår till 05-tiden. Senare under tisdagen drar ovädret i nordostlig riktning.

- Det kommer att fortsätta blåsa över Gotland, Dalarna och delar av södra Norrland, säger Eva Strandberg.

Byggnadsställning rasade och träd faller

Redan vid 11:30-tiden registrerade polisen i Väst den första rapporten som kan vara relaterad till stormen. Då rasade en byggnadsställning i centrala Göteborg.

– En byggnadsställning som varit monterad mot en fastighet på Viktor Rydbergsgatan har rasat, troligtvis på grund av hård vind, bekräftar polisens pressinformatör Stefan Gustafsson.

Byggnadsställningen landade på vägbanan. Ansvariga för ställningen kommer att åtgärda problemet och ingen ska ha skadats vid olyckan. 

Inga större problem i flygtrafiken

Även om vindarna blåser starkt är det ingenting som påverkat flygtrafiken från Landvetter i någon större skala. Några mindre förseningar har skett, men det har inte berott på stormen Urd, utan på grund av andra anledningar.

– Ett flyg mellan Göteborg och Oslo blev inställt, men det var flygbolaget Wideroes beslut och vi vet inte den exakta orsaken till det, förutom att det inte var av säkerhetsskäl, säger Annika Persson Kvarnbergs, pressinformatör på Swedavia. 

Under natten har det dock kommit rapporter till GP om att ett Lufthansaflyg har fått vända efter två misslyckade försök att landa på Landvetter. Planet ska ha landat i Norge istället.

Det sista flyget avgår från Landvetter strax efter 22:00 och en timma senare, vid 23:00, ankommer det sista planet för kvällen.

Försvarets terrängbilar kallas in

När samhället behöver extra stöd kan Försvarsmakten kallas in. Under måndagsmorgonen hålls samverkanskonferenser för att kartlägga vilka områden i Sverige som kommer vara i behov av hjälp med anledning av stormen, men innan man sett över behovet finns redan områden som bett om förstärkning.

– Hallands län har begärt stöd i form av transportresurser för att hjälpa hemsjukvården. Nu har vi terrängbilar som står i beredskap för att hjälpa hemsjukvården, bekräftar Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten för GP på måndagsmorgonen.

Inställda tåg på många sträckor

Trafikverket meddelade att man skulle stänga av ett antal tågbanor från måndag kväll till tisdag med anledning av stormen Urd. Trafiken stängdes av eftersom träd kan falla ner över kontaktledningarna och göra tågbanorna strömlösa.

– Säkerheten kommer alltid först, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson. Vi vill inte riskera att resenärer blir sittande på ett strömlöst kallt tåg mitt i vintern. Nu följer vi väderutvecklingen mycket noga och har höjt vår beredskap.

På tisdag morgon startar avsyning av de aktuella tågbanorna för att se hur de har påverkats av de starka vindarna. Det är först när denna avsyning och eventuella reparationer genomförts, som trafiken successivt kan starta igen. Tågresenärer uppmanas att kontakta respektive tågbolag för information om när trafiken startar igen på de aktuella tågbanorna.

Aktuell information om förhållanden på väg och järnväg finns på trafikinformationen på Trafikverkets webbplats. Tågbolagen har information om ersättningstrafik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.