Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kulturskolan i Lerum är populär och det är lång kö till en del kurser, berättar musikläraren Martin Egnell. Några av dem som fått plats är Oskar Rydberg och Hugo Olsson, som tycker att de lär sig mycket. Bild: Lisa Henricson

Storfirande när Lerums kulturskola fyller 60 år

Lerums kulturskola har i år funnits i 60 år – då väljer man att fira med lika många aktiviteter och kommer hålla på i en veckas tid. "Vi har aldrig gjort så här mycket på så kort tid", säger kulturskolechefen Christina Aurell.

Det är mellan 13 och 19 maj som kulturskolan i Lerum arrangerar vad som är deras största firande någonsin. Anledningen är att man firar sitt 60-årsjubileum och den här gången ska det bli ihågkommet.
– Tidigare gånger har vi haft jubileumskonserter och det har varit det. Nu fyller vi 60 år och jag tillsammans med min planeringsledare sa bara att den här gången ska vi ha 60 evenemang. Första reaktionen blev att det inte var möjligt, men vi har tagit de evenemang vi brukar göra på ett år och tryckt ihop det på en vecka. Planeringen av det här har varit väldigt rolig, säger Christina Aurell.

Veckan kommer bjuda på lunchkonserter, folkmusik på Nääs, blåsarfest i Tingshusparken, Lerumstoppen på Baggetorg, underhållning från kulturskolebussens scen och jubileumskonsert i Dergårdsteatern där den sista också är en kombination av firande av att Lerums kommun fyller 50 i år.
– Hela den här veckan kommer erbjuda grejer för förskolebarn och till de som bor på ålderdomshem, från stuga till slott, det ska verkligen vara någonting för alla och det kommer det vara, säger Christina Aurell.

Ett av evenemangen kommer bli en spelning på Bagges torg under måndagen med kommunalråd och representanter från kommunhuset som någon gång spelat instrument. Orkestern består av 15-16 stycken och efter repetitionerna bådar det gott, enligt musikläraren Mikael Högdahl.
– Det lät förvånansvärt bra får jag säga. Det där tror jag kommer bli en riktigt rolig grej, säger Mikael Högdahl.

Hur går det annars med repetitionerna?
– Väldigt bra skulle jag säga. Det är ju fantastiskt kul och få förunnat att få göra en så här stor grej med så många elever, säger Mikael Högdahl.
När kulturskolan i Lerum startade 1959 hade verksamheten 285 elever. I dag är det över 1 000 elever och ett brett utbud av olika aktiviteter inom musik, dans, konst och drama.
Christina Aurell betonar att kulturskolan kommer att fortsätta utvecklas och i höst ligger fokus på att hitta nya former för undervisningen och även satsa på fler ämnen.
– Vi vill nå nya målgrupper, bland annat genom att skapa möjlighet att gå kortare kurser för dem som inte vill gå ett helt läsår. Det är det som är nytt nu när vi blivit 60 år och förnuftiga, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.