Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stordalen göt in tidskapsel i nytt hotell

Petter Stordalen göt en tidskapsel med jordgubbsfrön i betongen på det som ska bli Mölndals högsta byggnad. Ett 22-våningars hotell med 370 rum vid Krokslätts fabriker.

Glad som ett barn tog hotell- och fastighetsmagnaten Petter Stordalen emot fjärrkontrollen som styrde betongblandaren och dränkte den lilla alumniumkistan i betong. 
– Det här var roligt, men du ser ut att ha noll förtroende för mig, säger han till mannen från betongföretaget som försöker hjälpa honom styra.
Det var en skämtglad Stordalen som kom till Mölndal för att stolt berätta om sitt jätteprojekt på 20 000 kvadratmeter och som innebär en investering på en halv miljard kronor. 
– Jag erkänner. Jag hade ingen koll på Mölndal, men jag har ju varit här många gånger utan att jag vetat om det när jag löpt från Liseberg. 

Det var närheten till Göteborg och vetskapen om att han inte hade ett hotell i en stad med 67 000 invånare som gjorde att han vågade satsa. Dessutom klickade det mellan honom och Husvärdens vd Lennart Larsson. Husvärden har nu byggt förskola, restaurang, café och bostäder vid Krokslätts fabriker. 130 lägenheter är redan inflyttade och ytterligare 100 blir klara nästa år. Tanken är att bolaget även ska äga och förvalta det nya hotellet.

Att det blir så högt som 22 våningar är Mölndalspolitikern Stefan Gustafsson (S) förtjänst eller fel. När Lennart Larsson presenterade ett förslag med sex våningar för honom fick han höra att han var feg. Det tog skruv och han kom tillbaka med ett på 20 våningar. 
– Det är nog första gången jag hör en politiker som säger bygg högre, sa en mycket förvånad Petter Stordalen. 
– Jag brukar inte ha några gränser, det vet mina tjänstemän. Jag har en vision om att gatan här utanför ska bli, kanske inte en paradgata till Göteborg, men ett trevligt stråk där man vill vara och promenera, med restauranger längs Mölndalsån, säger Stefan Gustafsson.

Tidskapseln som bäddades in i betong ska senare skjutas in i bottenkonstruktionen på hotellet. Förutom jordgubbfrön la Petter Stordalen i en norsk affärstidning, ett par VR-glasögon samt växtnäring till fröna.
Jordgubbsfröna kommer sig av att Stordalen brukar kalla sin affärsmodell för jordgubbsfilosofin. Som liten knatte hemma i norska Porsgrund sålde han jordgubbar för sin pappa. När Petter klagade på kvaliteten så ska hans pappa ha sagt att det är bäst att han säljer de jordgubbar han har för de är de enda han kan sälja. 

Petter Stordalen har blivit något av en ikon för många unga människor och ett jobb på hans hotell är eftertraktat. Själv talar han om att det finns en speciell kultur.
– Hos oss får man inte ansvar. Man tar ansvar och det är okej att göra massa fel. För annars går inte utvecklingen framåt och det skapas inte något nytt. Att inte ha så många regler föder kreativitet. Därför har våra anställda stor frihet.