Den omfattande branden har rasat sedan niotiden.
Den omfattande branden har rasat sedan niotiden. Bild: Joakim Eriksson/ Agena Foto

Storbranden under kontroll – släckningsarbetet fortsätter

En omfattande brand i en lokal vid Knalleland spred ut kraftig rök över stora delar av Borås under onsdagen. Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus. Först vid 15-tiden var branden under kontroll.

ANNONS
|

Det var vid 09.07 som larmet om en brand i en publik byggnad vid shoppingområdet Knalleland, i Borås kom. Inne i byggnaden, som är en verkstadslokal, fanns gasflaskor.

– Man har utrymt på grund av explosionsrisken, säger Julia Karlsson, kommunikatör vid räddningstjänsten Södra Älvsborg.

Runt 10.20 gick ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, ut om att man ska hålla sig inne.

Allmänheten varnades

– Det innebär att om man befinner sig i närområdet och upplever besvär ska man givetvis uppsöka vård, men framför allt stänga fönster, dörrar och ventilation, säger Julia Karlsson.

Brandröken spreds över stora delar av Borås under dagen och det var på grund av den kraftiga röken som allmänheten varnades.

ANNONS

Vid 15-tiden gjorde räddningstjänsten bedömningen att branden var under kontroll.

– Branden är under kontroll i fastigheten. Bedömningen är att den inte sprider sig, men den är inte släckt. Insatsen kommer att pågå dygnet ut och delar av natten, säger Julia Karlsson.

Oro för en skorsten

Ett stort områden runt branden spärrades av och polisen var där och stöttade i arbetet. Peter Adlersson, polisens presstalesperson, säger att det under ett skede fanns en oro över en hög skorsten i närheten av brandområdet.

– Men enligt räddningstjänsten är det inte längre risk för att den ska rasa, säger Peter Adlersson.

Flera gator spärrades av under insatsen, vilket ledde till trafikstörningar.

– Norrby Långgata har varit avstängd och det är ju en led, så när den är avstängd blir det köer. I övrigt är det mindre gator som varit avstängda, säger Peter Adlersson.

Ingen är avförd till sjukhus, däremot kan en person fått skador av att andas in rök.

Minst två evakuerades

– Mannen som äger lokalen där branden började har eventuellt inandats rök i samband med att branden startade. Han undersöks av ambulanspersonal på plats, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Under förmiddagen rökdykte räddningstjänsten i ett lekland som finns i fastigheten och som är rökfyllt. Man har evakuerat minst två personer ur byggnaden.

ANNONS

Enligt Thomas Fuxborg startade branden i en truck som stod inne hos ett av företagen.

– Elden ska sedan ha spridit sig till flera företag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS