Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Storbråk mellan seglare och racerförare efter farliga mötet till havs

Ett storbråk mellan seglare och racerbåtsförare utbröt i helgen. I ett trångt sund i den bohuslänska skärgården fick kappseglare möte av racerbåtar i mycket hög fart.
Händelsen beskrivs som livsfarlig och nu agerar Kustbevakningen.
– Vi har satt in en sjöövervakningshandläggare för att få veta mer, säger Johan Norrman, avdelningschef på Kustbevakningens operativa avdelning.

Under helgen gick den årliga kappseglingen Hermanö runt av stapeln på västra Orust. Samtidigt inföll Smögen Poker Run, ett annat båtevenemang.

Något som enligt seglarna resulterade i en livsfarlig situation, vilket SVT Nyheter Väst var först att rapportera om.

– Det kom ett antal stora motorbåtar i mycket hög fart, uppskattningsvis 40-50 knop, rätt emot oss. Inledningsvis tyckte vi att det var ganska festligt, men sedan såg vi längre fram att någon hade problem med att manövrera och förhålla sig till de andra båtarna. Successivt insåg vi faran, säger Peter Gustafsson, skeppare på segelfartyget Blur som deltog i kappseglingen.

Händelsen filmades av Peter Gustafsson och på hans klipp syns hur racerbåtarna kryssar mellan segelbåtarna. Vid ett tillfälle hörs besättningen upprört skrika och gestikulera mot en av racerbåtarna.

På nätet har klippet väckt starka reaktioner.

– Jag har blivit kontaktad av flera personer verksamma inom motorbåtssporten som tar avstånd till händelsen. Det hade räckt med en liten våg och att de åkt tre meter åt andra sidan så hade de kört rakt in i oss. Eller om det hade dykt upp en kajak bakom någon av segelbåtarna, i sådana lägen dör folk, säger Peter Gustafsson.

Racet saknade tillstånd

Det var i Hermanö ränna, vid Gullholmen, som de båda grupperna möttes. Sundet beskrivs som ett förhållandevis trångt sund.

Enligt kustbevakningen har Smögen Poker Run hållits i flera år utan liknande incidenter. Men i år var bansträckningen förändrad och racet framflyttat till samma helg som kappseglingen. Dessutom saknade arrangemanget tillstånd.

– Kustbevakningen har inte blivit kontaktade innan evenemanget, och Smögen Poker Run har inget tillstånd från länsstyrelsen. Hade vi haft kännedom i förväg så hade vi antingen avlyst motorbåtstävlingen eller ändrat bansträckningen, säger Johan Norrman, avdelningschef på kustbevakningens operativa avdelning.

– Det är omdömeslöst agerande. Vi har satt en in sjöövervakningshandläggare för att få veta mer och för komma i kontakt med arrangörerna. Vi vill upplysa dem om att det här inte blev bra och att de måste söka tillstånd i framtiden så att det här inte upprepas.

Det var via lokalkännedom som kustbevakningen fick veta att racet skulle hållas. I samband med detta upprättades nykterhets- och hastighetskontroller vid start- och målgång i Smögen.

– Vi fick inget utfall vid de kontrollerna. Nu går vi igenom anmälningar om incidenter och klagomål för 2019. Det senaste klagomålet som jag kan se var för fem år sedan, säger Johan Norrman.

"Alltid kontakt med Kustbevakningen"

GP har utan framgång försökt att nå Christian Öster som står som ansvarig för Smögen Poker Run. Men på sajten På Kryss försvarar arrangören motorbåtarnas uppträdande i farleden.

– Jag har talat med förarna i tätbåtarna efteråt och de som kör har full kontroll och de kör på ett led i en farled med fri fart, säger Christian Öster till På Kryss.

Han påstår också att det funnits dialog med bland annat kustbevakningen – och att det planeras ett nytt arrangemang för nästa år.

– Vi har alltid haft en dialog med polis, kustbevakning och Sotenäs kommun och det fortsätter vi med. Vi håller också förarmöten inför och talar om hänsyn. Nästa år ska vi prata mer om att det inte bara handlar om hur man själv upplever en situation, utan också hur andra båtar upplever det.

Även Sotenäs kommun tillbakavisar arrangörens uppgifter om dialog med kommunen, rapporterar På Kryss.

Skickade ner barnen: "Risken var för hög"

Enligt Peter Gustafsson beror händelsen på en bristande kommunikation och koordination mellan de båda arrangörerna.

– Vi har försökte att nå Smögen Poker Run innan helgen för att koriderna så att evenemangen inte krockar, men det var de inte sugna på. Även i efterhand har de varit väldigt svåra att få tag på.

En av deltagarna i helgens race, som vill vara anonym, säger följande till SVT Nyheter Väst:

– Jag tycker det har blivit en för stor grej av det här. Det hände ju ingen olycka och vi har bättre kontroll över våra båtar än vad de i segelbåtarna tror. Dessutom var det någon i en segelbåt som kastade en hammare mot en av våra båtar, om något är skrämmande så är det det, säger han.

Uppgiften om att en hammare kastats mot en av racerbåtarna är inte något som Peter Gustafsson kan bekräfta eller dementera.

– Om det var en hammare vet jag inte, men det är såklart förkastligt. På klippet ser man att det är en segelbåt med jolle som seglar åt andra hållet, så den deltog inte i kappseglingen. Det var väl semesterfirare med barn ombord som tappade tålamodet. I efterhand framkom det att en del seglare hade skickat ner sina barn i båten för att risken var för hög att ha de uppe på däck.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.