Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Bjurström(C), Anna Wedin(M), Anders Holmensköld(M), Pia Gillerstedt(S), Ove Wiktorsson(C) och Miguel Odhner(S) bildade för en månad sedan Kungälvstrion. Nu har den lagt fram sin första budget.

Stora sparkrav i trions Kungälvsbudget

Vallöftena parkeras. Minuset i kassan ska bli till ett stort plus och fokus läggs på skola, vård och omsorg. I går presenterade Kungälvstrion sin budget

Kungälvspolitikerna har tidigare varit överens om att nå ett överskott i ekonomin på tre procent. Nu höjer den nya majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet ribban ytterligare. Målet är nu fyra procent, vilket blir ett överskott på 100 miljoner kronor 2019 och ett lika högt sparkrav.
– Vi har 800 miljoner i investeringar som vi måste klara av, en ökande pensionsskuld och lägre skatteintäkter än vad vi räknat med på grund av att färre flyttat till kommunen än väntat.

Vi har tidigare kunnat täcka upp med sparade pensionsmedel men det är slut med det nu, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S).
Budgeten eller snarare budgetdirektiven tas upp i kommunstyrelsen i dag. Men det blir upp till förvaltningen att prioritera var det ska sparas. Klart är att det blir i alla led. Investeringsbudgeten skruvas också ned från 1- 1,3 miljarder till 800 miljoner kronor.

Även samarbeten och avtal med näringslivet ska ses över. Det gäller exempelvis verksamheten vid de två fästningarna - Bohus fästning och Carlstens fästning.
– Vi öppnar för en dialog för att få med andra aktörer. Kommunen kommer inte att kunna genomföra den verksamhet vi har idag, säger Miguel Odhner.
Är det här en bakläxa för Socialdemokraterna?
– Självklart har vi ett ansvar. Vi har inte klarat att ha en god balans i ekonomin med den förra majoriteten, men nu har vi kompisar som vill samma sak, säger Odhner.