Stora planer i Landvetter

ANNONS
|

Vision 2020 heter utställningen som just nu visas på biblioteket. Planen visar ett nytt centrum med ett utgrävt berg, ny busstation, nytt kulturhus och nya fastigheter för bostäder och butiker. Men det finns inga politiska beslut på att genomföra planerna och ingen detaljplan. Frågor om vilka förändringar som är på gång i Landvetter har strömmat in från allmänheten till kommunhuset.

"Vi har inte glömt Landvetter"

- Det fanns en hel del kritik från medborgarna eftersom man tyckte att politikerna hade glömt bort Landvetter, säger Christer Ferm, före detta stadsarkitekt och en av nyckelpersonerna kring planerna för Landvetters nya centrum.

- Men vi vill tala om att det har vi inte alls gjort. Det sker saker.

ANNONS

Den senaste stora upputsningen av Landvetter centrum gjordes under 1990-talet. Då koncentrerade man sig på "ansiktet utåt" med rondellen och den stora parkeringen. Sedan tog pengarna slut. Men nu har upputsningen fått ny fart och etapp östra centrum har påbörjats. Det innebär att den lilla ytan mellan idrottshallen och Ica Kvantum ska få formen av ett litet torg med ny gatsten, bänkar och lite plantering. Om eller när nästa etapp börjar är ovisst.

- Allt sånt här växer fram. Om det tar fem, tio, tjugo eller femtio år, det vet jag inte, säger Ferm.

Västtrafik säger att de vill satsa

Den springande punkten i nuläget är planerna för busshållplatsen. Om berget sprängs bort och terminalen flyttas åt det hållet frigörs plats för nya bostäder och butiker. Bollen ligger hos Västtrafik, enligt kommunens representanter. Men enligt Stefan Ekman, infrachef på Västtrafik pågår nu en utredning ihop med kommunen.

- Det är ett tidigt skede. Det är mest idéer än så länge. Det kommer att ta några år att komma överens om den konkreta planen och att reda ut ansvarsfrågan mellan Västtrafik och kommunen, säger Ekman.

Utgångsläget är att kommunen står för utgifter för markytan, medan Västtrafik står för utrustning och byggnation.

ANNONS

Är Västtrafik villiga att satsa på Landvetter?

- Ja, vi är beredda att satsa, det är en terminal med ett strategiskt läge. Men vi vill inte binda upp oss på några summor än, säger Stefan Ekman.

De synpunkter på utställningen som har kommit in från allmänheten är inte lika långsiktiga som visionen utan handlar om trivselpark eller ny lekplats och konditori, mer konst och plantering.

Kulturhuset är ännu bara en idé

- Men tidigare har vi tagit ett större grepp och fått in synpunkter från allmänheten genom medborgarmöten. Då har det funnits önskemål om fler bostäder och mer kommersiell verksamhet, säger Ing-Marie Samuelsson (s), kommunalråd i Härryda.

Hur konkreta är planerna på den här visionen?

- Att vi ska bygga en ny bussterminal är en mycket konkret plan. Däremot är ett nytt kulturhus inget som är ett önskemål från politikerna. Det är snarare en idé från arkitekten, säger Samuelsson.

ANNONS