Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efterfrågan på vaccin mot säsongsinfluensan har ökat bland annat på grund av coronapandemin.  Bild: Gorm Kallestad
Efterfrågan på vaccin mot säsongsinfluensan har ökat bland annat på grund av coronapandemin. Bild: Gorm Kallestad

Stora grupper riskerar att bli utan influensavaccin

Denna säsong kommer sannolikt endast personer i riskgrupp samt de som jobbar inom vården få vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Trots att Västra Götalandsregionen fått fler doser än vanligt räcker de inte till.
– Dels innebär det risker för den enskilde individen, dels riskerar det att belasta en redan belastad vård, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

Smittskydd Västra Götaland har uppmanat vårdcentraler och andra vaccinationsenheter att enbart vaccinera personer över 65 år, och de som tillhör en riskgrupp, mot säsongsinfluensan. Trots att regionen fått betydligt fler vaccindoser än vanligt räcker de sannolikt inte till den övriga befolkningen.

– Jag har svårt att tro att allmänheten kommer kunna erbjudas vaccin i år, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

Bakgrunden är en ökad efterfrågan i coronapandemins spår. Dessutom har Folkhälsomyndigheten tydliggjort att personer inom vård och omsorg, som jobbar nära de i riskgrupp, också ska vaccinera sig.

– Det gör att efterfrågan från personal har ökat, säger Gunilla Ockborn.

LÄS MER: Läkare vädjar om uthållighet i väntan på vaccinet

Riskgrupp prioriteras framför personal

Vad ser du för risker med att allmänheten inte vaccineras?

– Dels innebär det risker för den enskilde individen, dels riskerar det att belasta en redan belastad vård om vi får en uttalad influensasäsong. Det kanske vi inte får med tanke på att man ska hålla avstånd, tvätta händerna och så vidare.

Av de två grupper som ska få vaccinet prioriteras personer i riskgrupp framför vårdpersonal.

Kommer vaccinet att räcka till alla i dessa två grupper?

– Det är svårt att svara på. Förhoppningen är att det ska räcka till alla i riskgrupp, men personal är mer osäkert. Men det finns hos distributören och det kommer mer nästan vecka, säger Gunilla Ockborn.

LÄS MER: Vårdpersonal blir utan influensavaccin

Leverantören: Slut på lagret

Men personer i riskgrupp behöver inte oroa sig för att bli utan vaccin?

– Jag tycker att man ska kontakta sin vårdcentral, jag har ingen uppfattning om hur det ser ut på respektive vårdcentral.

Det var i mitten av november som Västra Götalandsregionens leverantör av vaccin mot säsongsinfluensa meddelade att det var slut på lagret. I somras gjorde regionen en extra upphandling där cirka hälften av doserna har levererats.

– Egentligen har det varit problem sedan ett par år tillbaka. Leverantören säger att det beror på ökad efterfrågan, inte bara i Sverige utan generellt, och att produktionskapaciteten i världen inte är tillräckligt stor, säger Gunilla Ockborn.

LÄS MER: Experterna om biverkningar och vaccinet mot covid-19

Fakta: Grupper som rekommenderas vaccination

Du löper större risk att bli allvarligt sjuk av influensa om du har fyllt 65 år, är gravid eller har någon av följande sjukdomar:

  • Kronisk lungsjukdom, till exempel KOL och svår astma
  • Kronisk hjärtsjukdom
  • Diabetes
  • Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering
  • Kronisk leversvikt eller njursvikt
  • Annan sjukdom som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulär sjukdom eller flerfunktionshinder.

Källa: Smittskydd Västra Götaland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.