Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stora förväntningar på litet kattdjur på Nordens ark

Fyra veckor gammal börjar den persiska leopardungen undersöka sin omvärld. Arten är starkt hotad och den 2,4 kilo lätta krabaten är det andra tillskottet till leopardstammen på Nordens ark i Sotenäs.

Med försiktiga steg går den lilla persiska leopardungen runt i sitt bo. Hon föddes förmodligen natten mellan 18 och 19 juli, att leopardmamman har tillgång till ett privat utrymme på Nordens ark gör det svårt att veta exakt.

– Vi misstänkte på hennes beteende att hon hade fött då, säger Jonas Söderholm, djurvårdare på Nordens ark.

Förr var kattdjuret utspritt över hela Kaukasus i Ryssland. Där har den blivit utrotad och numera hittar man den på några få platser i Afghanistan, Turkmenistan och Armenien.

– Det är små populationer på de tre ställena. Det mest akuta hotet är att vi människor brett ut oss över deras livsmiljöer, säger Söderholm.

Ökar inavelsrisken

Eftersom leoparden blivit utspridd har också de existerande djuren blivit alltmer isolerade. De får längre till såväl andra leoparder som till bytesdjur. Vilket även ökar risken för inavel.

– Det blir ett hot absolut, när det inte kommer in nytt blod. Det blir som den svenska vargstammen.

För att rädda djuret har ett europeiskt avelsprogram inletts. I Sotji nationalpark finns ett avel- och utplanteringscenter där leoparder får träning i att klara ett liv i det vilda. Den 2,4 kilo tunga katten har alltså höga förhoppningar på sig. Men Jonas Söderholm vill inte framhålla antalet djur som det avgörande för artens fortlevnad.

– Det är inte bara individer man jobbar med. Det man pratar mycket om är att rädda områden där de bor. Om det inte finns områden för djuren att leva på spelar det ingen roll hur mycket djur vi föder upp. Allt beror på hur stort område de har, om man vill rädda leoparden, säger Jonas Söderholm, djurvårdare på Nordens ark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.