Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stor uppslutning vid Lisa Holms begravning

Lisa Holm fick en stämningsfull begravning med orgelmusik, varvat med låtar från Beyoncé och The Band Perry. Utanför, sida vid sida, väntade alla som inte fick plats i kyrkan för att få ta farväl.

Kyrkklockorna ringde och orgeltoner av Eric Claptons Tears in heaven fyllde Säters kyrka strax efter klockan ett på tisdagen. Det blev en vacker, solig och varm dag med friska vindar på Lisa Holms begravning. Innan det började väntade människor utanför som hoppades få en plats inne i kyrkan.

– Jag hoppas att vi kan få komma in i kyrkan och få ta del av ceremonin för att dela sorg, tankar och få ett avslut, säger Christian, en av deltagarna som väntade utanför.

Säters kyrka utanför Skövde är en liten kyrka som antas vara från tidig medeltid, men som har byggts om flera gånger sedan dess. 1990 avslutades en invändig renovering och ommålning. Den är en populär bröllopskyrka, men idag var den platsen för anhöriga och andra som ville ta farväl av Lisa Holm.

Läs också: I dag begravs Lisa Holm

Läs också: Lisa Holms begravning väcker känslor

Läs också: Mordet på Lisa Holm – detta har hänt

GP var, liksom andra medier, på plats utanför då familjen avböjt att media är med inne i kyrkan. Allmänheten var välkommen för att ta farväl av Lisa. Efter att ceremonin var över, kyrkklockorna ringt färdigt och familj, anhöriga och nära vänner lämnat kyrkan var det dags för alla besökare som suttit utanför att få gå in till kistan för ett sista farväl

- Hur kan någonting så ont hända när allting är så gott? Det finns inga ord. Alla som vill kommer att få gå in kyrkan och gå runt kistan och ta farväl med en liten blomma som vid en traditionell begravning. Vi motar inte bort någon, sade Lars Tullberg, konfirmationspräst vid Norra Billingens pastorat, som förrättade begravningsceremonin.

Via en högtalare utanför kyrkan fick också alla möjlighet att följa med i begravningsceremonin. Det fanns även en stor bildskärm med ett porträtt på Lisa där besökare kunde följa programmet och framställda bänkar där de som ville kunde sätta sig. Strax före klockan ett var alla platserna upptagna och ett hundratal person satt sida vid sida med handbuketter och väntade på att ceremonin skulle börja.

Familjen har inför ceremonin avböjt kransar och blomsteruppsättningar. Lisa Holms föräldrar har startat en fond till hennes minne och istället för blommor kan den som vill sätta in pengar på bankgironummer 5002-0197. På plats utanför kyrkan fanns en diakon och även ett team från Röda korset för den som behövde stöd.

– Många har hört av sig och önskat att vi ska skapa något i Lisas minne som kanske kan göra något åt tomrummet efter henne. Vi hoppas att en fond kan bli verklighet där pengar kan delas ut i Lisas intresse, exempelvis till Missing People eller liknande, berättade föräldrarna när de talade om sin sorg i en intervju i Skaraborgs Allehanda.

Lisa Holm har också ett minnesträd vid kaféet där hon arbetade. Ägaren Lena Svedung och övriga arbetskamrater hade reserverade platser i kyrkan. Lisa Holms föräldrar hade inga krav på klädseln.

– Så lite svart som möjligt. Lisa gillade flärd och elegans, allt som var snyggt, säger Lena Svedung, som har tät kontakt med familjen.

Livets brunn i Skövde är och har varit en plats där många har lagt blommor, kort och minnesaker som har överlämnats till Lisa Holms föräldrar.

Lisa Holm var en 17-åring med många planer för framtiden och hon planerade att bli arkitekt.

– Hon var glad och positiv, empatisk och väldigt mån om alla, oss och vännerna, ville att man skulle tala väl om människor, berättade föräldrarna i Skaraborgs Allehanda.

Hon älskade att resa och hade en världskarta på rummet där hon satte nålar för de platser hon besökt.

Lisa Holm kom också snabbt in i gänget när hon började arbeta på kaféet.

– Hon såg snabbt vad som behövde göras, ingen man behövde be om att göra saker, säger Lena Svedung.

Hon och Lisas övriga arbetskamrater återvänder till fiket efter begravningen, som håller stängt under dagen. På plats utanför finns två diakoner för att ta emot de som ändå vill besöka platsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.