Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stor polisutredning efter NMR-demonstrationen

Polisen har upprättat elva förundersökningar efter Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Kungälv under 1 maj. Nu väntar ett omfattande utredningsarbete.
En person är fortfarande anhållen misstänkt för våld mot tjänsteman.

Det blev oroligt när nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrerade i Kungälv under 1 maj. Totalt frihetsberövades 61 personer under dagen, merparten för ordningsstörningar.

Nu har ett omfattande utredningsarbete dragit igång berättar Caroline Holmkvist som är polisiär förundersökningsledare i region Väst.

– Nu börjar utredningsarbetet som drogs igång redan igår. Större delen av dagen har gått åt till att hitta lösningar hur vi ska arbeta framöver med det. Det kommer bli en grupp med utredare och bildanalytiker som jobbar tätt ihop i totalt elva upprättade förundersökningar, säger hon.

Det finns just nu elva upprättade förundersökningar som bland annat gäller våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. De gäller både demonstranter och motdemonstranter.

LÄS MER: 61 omhändertagna efter demonstrationerna i Kungälv

Nazist anhållen

En person är anhållen för våld mot tjänsteman.

– Det är en person som har utdelat en spark mot en polis, säger Caroline Holmkvist.

Vilken sida tillhör den personen?

– Den personen tillhörde den tillståndsgivna demonstrationen.

Caroline Holmkvist berättar att hon är öppen för att den samlade bilden kan förändras kraftigt under utredningens gång.

– När vi granskar mängden bildmaterial som vi har leder det många gånger till att man upptäcker fler brott och andra misstankar. Jag förväntar mig att läget förändras.

Hur många personer utreder ni?

– Det handlar om elva olika brott, alltså elva olika händelser. Men i en förundersökning kan det finnas flera misstänkta. Det hänger inte ihop på det sättet. Jag vet faktiskt inte hur många personer det handlar om. Vi har inte gjort den typeav sammanställning. Nu gör vi den första kollen. Men vi har flera misstänkta i de här pågående förundersökningarna.

Hur jobbade ni under demonstrationen för att få bra förutsättningar för utredningsarbetet?

– För att få bästa möjliga förutsättningar handlar det om att vässa vår förmåga att ta tillvara de uppgifter som kommer till oss. Det är ett ständigt pågående förbättringsarbete. Men har man den här mängden bildmaterial behöver man använda dem på ett klokt sätt när man har chansen. Vi hade olika typer av kameror.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.