Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Räddningstjänsten kämpade med att hindra den fullt utvecklade branden från att sprida sig. Bild: Pontus Lundahl/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stor industribrand i Töreboda

Under lördagseftermiddagen blev det stopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm efter en brand i en industrilokal i Älgarås i Töreboda kommun. Räddningstjänsten kämpade med att hindra den fullt utvecklade branden från att sprida sig.

Tågresenärer på sträckan mellan Stockholm och Göteborg drabbades redan vid lunchtid under lördagen av kraftiga förseningar efter problem med en kontaktledning mellan Katrineholm och Hallsberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Brinner i industrilokal

Vid halv 14-tiden började sedan en brand i en industrilokal i Älgarås norr om Töreboda. Enligt räddningstjänsten var man på plats med fem enheter och en insatsledare.

– Det är en fullt utvecklad brand. Ett lager har redan brunnit ner och nu håller vi på och arbetar för att inte produktionsdelen också ska påverkas, sa Roland Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Roland Johansson förklarar att det är en fabrik som tillverkar rengöringsprodukter som brinner.

Vid 17-tiden var branden under kontroll och vid 20-tiden kunde räddningstjänsten meddela att arbetet snart kunde avslutas.

– Det pågår eftersläckningsarbete, sa Roland Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Skaraborg till TT.

Brand nära spåren

Enligt Trafikverket ska lokalen ligga precis bredvid Västra stambanan vilket först ledde till ett fullständigt stopp i tågtrafiken.

– Spåret ligger så nära att vi inte får passera där med tåg, sa Katarina Wolffram, presstalesperson på Trafikverkets.

Vid 15-tiden släppte man först på trafik på ett spår, och vid 16-tiden meddelade trafikverket att båda spåren nu kunde användas men att det fortsatt skulle vara stora störningar under eftermiddagen och kvällen.

– Vi fick besked om att vi kan använda båda spåren med begränsad hastighet eftersom branden inte påverkar direkt, det blåser inte mot järnvägen, sa Katarina Wolffram.

Till en början fick tågen endast köra i en hastighet av 50 km/h men under kvällen kunde sedan trafiken släppas på som vanligt igen.

SJ ledde tillfälligt om tågen

Från SJ meddelade man att vissa tåg fick ledas om.

– Det påverkar tågen som går mellan Göteborg och Stockholm. Vi håller på med en plan för att leda om tågen. Det kommer att bli förseningar på de tågen helt enkelt, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikatör på SJ.

Enligt polisen finns det inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.