Högadalsskolan utsatt för inbrott
Högadalsskolan utsatt för inbrott

Stor ökning av skolinbrotten

ANNONS
|

– Det är oroande att det har ökat. Vi jobbar på olika sätt för att säkra de IT-verktyg de är ute efter, säger Olof Olsson, tillförordnad sektorschef för utbildning och kultur.

Förra året anmäldes 16 skolinbrott i Härryda kommun, hittills i år har betydligt fler anmälts, 28 stycken. Skolorna i Mölnlycke har drabbats hårdast. Av 28 inbrott har 20 stycken skett här.

Senast förra veckan utsattes Högadalsskolan i Mölnlycke för ett inbrott. En bil med körförbud stoppades av polisen i närheten och tre män greps misstänkta för inbrottet. De satt anhållna en kortare tid men är nu frisläppta. Men utredningen fortsätter och polisen tror att männen kan ligga bakom fler inbrott i kommunen.

ANNONS

– Den erfarenheten har vi sedan tidigare, att det brukar vara samma personer som begår skolinbrotten. Man kanske bor i kommunen och känner till skolorna, säger Niklas Eriksson, operativ chef på polisen i område syd.

Vad beror ökningen på?

– En orsak, om man tittar på de senaste två åren, är att skolorna köper in begärligt gods, surfplattor och datorer. Min bedömning är att det är mer intressant att göra inbrott när det finns gods som är lätt att avyttra, säger han.

Och enligt Olof Olsson är det framför allt är surfplattor skolorna har blivit av med.

– Vid vissa inbrott har de inte kommit över något, vid vissa har de kommit över ganska mycket. Bilden jag har är att det mest är surfplattor, säger han.

Niklas Eriksson från Polisen tycker att skolorna kan bli bättre på att skydda sina värdesaker. Han nämner spårutrustning i datorerna, säkerhetsskåp, larm och övervakningskameror som exempel på brottsförebyggande rutiner som skolorna skulle behöva.

Hur mycket har ni av det?

ANNONS

– Vi har allt i viss grad, vi har kameraövervakning på flera ställen. Spårutrustning har vi till viss grad. Men det är mest förvaringen som vi satsar på. Det köps in en massa stöldskyddsklassade skåp, säger Nicklas Svensson, säkerhetssamordnare i Härryda kommun.

Finns det sätt ni kan förbättra säkerheten på?

– Det gör det alltid, men den är på en helt annan nivå än för en ett år sen. Vi har köpt in säkerhetsutrustning för flera hundra tusen, säger Nicklas Svensson.

Fakta: Skolinbrott i Härryda kommun

Antal anmälda skolinbrott

2014:28 (fram till 15 maj)

2013:16 (samtliga i Mölnlycke)

2012: 4

ANNONS

2011:12

Fördelningen under 2014

Mölnlycke20

Landvetter4

Härryda1

Rävlanda3

Källa: Polisen

ANNONS