Stoppades med 1,3 miljoner i bilen

ANNONS
|

Det var i november som Tullverket slog till mot en norskregistrerad bil vid gränsen mot Norge i Svinesund i norra Bohuslän. I bilen färdades två män i 30-årsåldern.

Vid kontrollen upptäcktes en kabinväska i bilens baksäte.

I väskan påträffades 1364500 norska kronor, uppdelade i olika buntar

På fredagen väcks åtal vid Uddevalla tingsrätt mot de båda männen, som misstänks för bland annat grovt penningtvättsbrott.

Enligt tullens förundersökning hävdar föraren att han skulle köra sin bekant till Göteborg och därefter återvända till Oslo. Han nekar till all kännedom om väskan med pengarna.

Den andre mannen har gjort en del medgivanden men säger att han trodde att det rörde sig om en mindre mängd pengar.

ANNONS

- Lagstiftningen på området är ny och är utformad för att kunna tillämpas i liknande fall. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att komma åt organiserad brottslighet att angripa just penningflöden, säger Petter Lundgren, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla och fortsätter:

- I det här fallet är det viktigt att de beslagtagna pengarna, som jag hävdar härrör från brottslig verksamhet, inte kommer ut i den verksamheten igen.

Vid en fällande dom kommer pengarna att förverkas, det vill säga tillfalla staten.

LÄS OCKSÅ:50 000 dollar hittade i fordonsrazzia

LÄS OCKSÅ:Två miljoner funna bakom bilhjul

FAKTA: Kontanter vid resa

Vill du ta med dig 10 000 euro (eller i andra valutor) eller mer i kontanter ur EU ska det anmälas skriftligt till Tullverket i förväg. Anmälningsplikten är till för att förhindra penningtvätt och organiserad brottslighet samt bekämpa terrorism.

Med kontanter menas sedlar och mynt men också resecheckar, checkar, reverser, skuldebrev, obligationer, aktier, postanvisningar och värdepapper.

ANNONS