Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Passagerare fick evakuera tåget genom att gå längs banvallen. Bild: Läsarbild
Passagerare fick evakuera tåget genom att gå längs banvallen. Bild: Läsarbild

Stopp i tågtrafiken mot Stockholm i flera timmar

En kontaktledning orsakade ett totalstopp på tågsträckan mellan Göteborg och Stockholm. Det var i höjd med Norsesund som kontaktledningen låg nere.
– Ja, det är inte roligt för dem som skulle åka tåg, säger Thomas Johansson, presstalesperson vid Trafikverket.

Det blev stopp i tågtrafiken under torsdagseftermiddagen mellan Floda och Norsesund. Anledningen var ett kontaktledningsfel.

– Man ska tydligen ha sett en kontaktledning hänga ner på platsen, så det här påverkade all trafik mellan Göteborg och Stockholm, säger Thomas Johansson, presstalesperson vid Trafikverket.

Trafikverkets personal skickades till platsen för att undersöka omfattningen av skadan i kontaktledningen.

Tåg får bärgas

Vid halv sju-tiden kunde Thomas Johansson på Trafikverket bekräfta att det rörde sig om en nedriven så kallad bärlina.

– Så det tog ett tag innan det kunde bli åtgärdat, säger han.

Prognosen för när felet skulle vara avhjälpt och trafiken kunder rulla på igen var inledningsvis satt till klockan 22, men fick skjutas upp till klockan 23.

– Samtidigt var det två tåg som satt fast på den aktuella sträckningen. Man fick diskutera hur dessa tåg skulle bärgas, sa Thomas Johansson strax efter klockan sju.

Ett av de två tågen har lyckades man evakuera ganska omgående men enligt Therese Strömberg, som också är presstalesperson vid Trafikverket, var det andra tåget vid 21:30 fortfarande stillastående och strömlöst.

– Som jag fattar det så är evakueringsbussar på väg att undsätta dem, sa hon då.

"Satt i mörker i kanske fem timmar"

Roger Walderstedt var en av resenärerna i tåget som evakuerades sent på torsdagskvällen. Tanken var att han skulle vara framme i Alingsås vid klockan halv sex. Men när GP pratade med honom strax innan 23 hade han ännu inte kommit hem.

– Jag misstänker att jag är hemma någon gång innan midnatt, säger han.

Tåget var ett regiontåg som skulle ta sig till Nässjö. Men enligt Roger Walderstedt kom man inte särskilt långt efter Göteborg.

– Det lät som att tåget slog i någonting och sedan gick strömmen. Så vi satt i mörker i kanske fem timmar, säger han.

Men enligt honom var stämningen god på tåget men det ska ha varit jobbigt att toaletterna slutade att fungera. Och det dröjde innan de kunde evakuera tåget.

– Personalen kom med den informationen de hade. Men jag tyckte synd om dem för de verkade själva inte ha fått veta så mycket. Men de var smarta och satte alla passagerare i samma del av tåget så att värmen kunde behållas, säger han.

När resenärerna sedan väl evakuerades fick de gå längs med banvallen en halv kilometer innan de kom till de väntande bussarna.

– Men det var problem även där. Vägen var osandad så vi hade svårt att komma upp för en backe, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.