Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alingsås Tidning kommer inte ut till läsarna under torsdagen. Nu är framtiden oviss för Alingsås Tidning, Lerums Tidning, Partille Tidning och Härryda-Posten. Arkivbild. Bild: Roald Berit
Alingsås Tidning kommer inte ut till läsarna under torsdagen. Nu är framtiden oviss för Alingsås Tidning, Lerums Tidning, Partille Tidning och Härryda-Posten. Arkivbild. Bild: Roald Berit

Stopp för Alingsås Tidning efter 154 år

Krisdrabbade Alingsås Tidning utkommer inte på torsdagen. Den framtida utgivningen är oviss. Det beskedet fick en bedrövad personal på onsdagseftermiddagen, berättar journalistklubbens ordförande Marcus Löfström.

Marcus Löfström är journalistklubbens ordförande på Alingsås Tidning och de gratisutdelade Lerums Tidning, Partille Tidning och Härryda-Posten, vilka alla ingår i familjeägda WM Media.

– Det var en väldigt tryckt stämning på mötet, så klart. Detta är jättetråkigt och ingen situation man vill befinna sig i, säger han.

Alingsås Tidning har i flera år varit i ekonomiska svårigheter, något som GT tidigare rapporterat om. En rekonstruktion avslutades för två år sedan.

VTD vägrade distribuera

Den direkta orsaken till att torsdagens tidning inte delas ut är en skuld till Västsvensk Tidningsdistribution, VTD.

– Det är inte min sak att uttala mig om den ekonomiska situationen. Men när det under de senaste fyra månaderna har varit bekymmer med våra löneutbetalningar, som varit försenade, har förklaringen varit en akut likviditetsbrist, säger Marcus Löfström.

Alingsås Tidning har utkommit sedan 1865, hela tiden ägd av familjen Michelsen. Den utkommer tisdagar, torsdagar och lördagar som papperstidning med en upplaga på cirka 12 000 exemplar.

Enligt Marcus Löfström har det genom åren hänt att tidningen blivit försenad till följd av tekniska problem men aldrig att den helt uteblivit.

– Det är oklart hur det blir med lördagstidningen och utgivningen framöver, säger Marcus Löfström.

"Imponerad av höga arbetsmoralen"

Trots det prekära läget fortsätter redaktionen att arbeta och ger under torsdagen ut det som skulle blivit den tryckta tidningen som e-tidning på tidningens hemsida.

– Vi vill vara läsarna till handa så mycket det går och fortsätter jobba. Det är det enda vi kan göra, säger Löfström. Jag är imponerad över den höga arbetsmoralen som alla visar i den här situationen.

Framtiden för WM Medias tre gratistidningar är också oklar. Lerums Tidning som skulle delats ut under onsdagen kom inte ut i brevlådorna. Samma öde kommer att under torsdagen drabba de hopslagna Härryda-Posten och Partille Tidning.

Urban Kärvling är redaktionschef på Alingsås Tidning och höll tillsammans med vd:n William Michelsen i onsdagens informationsmöte för personalen.

– Det är ju kämpigt, och oerhört sorgligt. Vad jag förstår är det första gången på nästan 155 år som Alingsås Tidning inte kommer ut, säger Urban Kärvling.

"E-utgivning inte hållbart i längden"

Han säger att han och de elva andra anställda på tidningen nu får arbeta dag för dag.

– Jag vet inte hur det blir med papperstidningen på lördag. Om den inte kan komma ut, antar jag att vi också då lägger ut den som e-tidning. Men det är ju inte hållbart i längden, säger Urban Kärvling.

GP har inte lyckats nå vd:n och ägaren William Michelsen. På onsdagseftermiddagen lades en text signerad Företagsledningen ut på Alingsås Tidnings hemsida:

"Vår absoluta ambition och förhoppning är att tidningen åter ges ut igen som vanligt så snart som möjligt."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.