Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ludmila Dietrich är en av Stina Mobergs kunder. "Jag kommer ofta hit och blev nyfiken, det är en fantastisk idé", säger hon. Bild: Lisa Henricson

Stina ger nytt liv åt kasserade växter

Mängder av trädgårdsavfall slängs på Kikås återvinningscentral varje år. Nu testas ett helt nytt grepp där de avdankade växterna tas omhand, piffas till och säljs igen.

Sedan i maj har trädgårdsmästaren Stina Moberg drivit pilotprojektet som kallas Växtåterbruket. Hon visar runt bland perenner, träd och buskar som fått nytt liv och berättar att de allra flesta plantor som slängs på återvinningscentralen går att rädda.
– Jag hittar allt möjligt, många tror att växterna är döda och slänger dem. Mycket som hamnar här är också sådant som breder ut sig. I dag är det ju även en hel del som tar bort hela sin gamla trädgård och anlägger en ny.

Växtåterbruket är som en liten grön oas på den stora återvinningscentralen i östra Mölndal. Stina Moberg, som tidigare arbetat med avfallsfrågor, kontrollerar så att växterna inte har någon ohyra, beskär och planterar om.
– Det är oerhört tillfredsställande att ta hand om dem, se att de blir fina och sedan hamnar i någon annans trädgård.

Bland utbudet finns även krukor, små flaskor, porslin och andra slängda grejer som kan användas för att dekorera trädgården. Ett växthus byggt av skrotade fönster i olika stilar finns också på plats och ratade duschdörrar har fått ny funktion som skydd för plantor.
– Tanken är att det här ska fungera som inspiration och ge idéer om vad man kan göra med sina gamla saker i stället för att kasta dem. Nummer ett på avfallstrappan är att få människor att slänga mindre.

Trots relativt lite marknadsföring har många Mölndalsbor fått upp ögonen för projektet och lämnar sitt trädgårdsavfall direkt till Växtåterbruket. Förhoppningen är också att kunna utveckla samarbeten med lokala anläggningsfirmor.
Växtåterbruket är en del i projektet Framtidens Kikås, Mölndals stads plan på en ny kretsloppspark i kommunen, med bland annat en mottagningshall och försäljning av begagnat byggmaterial, och kanske även trädgårdsväxter. 

Inför det projektet vill kommunen undersöka vilka växter som slängs och hur kommersiellt gångbart det är att sälja dem. Stina Moberg gör därför även en marknadsundersökning bland kunderna.
– Hittills har responsen varit väldigt positiv. Det är kul att människor ser värdet i det här, vi vill också att det ska kännas lätt att återvinna.
Efter ett sommaruppehåll är Växtåkerbruket nu åter öppet tisdagar och torsdagar fram till oktober. Därefter kommer projektet att utvärderas.