- Marinor och båtklubbar har varit överraskande positiva, säger kommunens miljöinspektör Per-Olof Samuelsson.
- Marinor och båtklubbar har varit överraskande positiva, säger kommunens miljöinspektör Per-Olof Samuelsson.

Stenungsund satsar på en båtbottentvätt

Skippa bottenmålningen i år och tvätta båten i sjön i stället. Den uppmaningen får alla båtägare av Stenungsunds kommun som satsar på att bli först på västkusten med en mekanisk båtbottentvätt.

ANNONS
|

Målet är att tvättstationen ska vara på plats till midsommar och i tisdags hade kommunens miljöinspektör Per-Olof Samuelsson fullt upp med att sätta upp affischer och dela ut broschyrer hos färghandlare och på marinor.

– Vi har haft ett samarbete med marinor och båtklubbar i kommunen i flera år. Den här stora miljösatsningen vi gör nu, informerade vi om i december och de har varit överraskande positiva. Vårt budskap är att man inte ska bottenmåla i år utan testa att tvätta i stället, säger Per-Olof Samuelsson.

De farligaste båtbottenfärgerna, som visat sig ha sexuell hormonpåverkan på nätsnäcka och valthornsnäcka, är förbjudna i svenska vatten sedan många år. Men de finns kvar på vissa skrov, samtidigt är det fortfarande vanligt att måla med färger med olika kopparföreningar. Många hamnar har infört spolplattor, men det behövs fler åtgärder enligt Samuelsson.

ANNONS

– Dessa kopparfärger har också stark påverkan på djurlivet och eftersom 60-80 procent av färgen läcker ut när båten är i sjön, i hemmahamnen, när du kör och i naturhamnar, grunda platser där fiskar växer upp, tycker vi att det är dags att gå vidare och ta nästa steg.

En orsak till att Stenungsund nu satsar på att få fler att börja borttvätta sina båtar är att kommunens miljöinspektör själv vet att det fungerar. Han har kört sin Bohusjulle giftfritt i nio år.

– Jag har testat lite och tagit upp den i olika intervaller och spolat av den på spolplatta och med ett intervall på 3-3,5 veckor fungerar det perfekt. Det betyder att de flesta bara behöver tvätta båten två gånger under en sommar. De som tar upp i september, kanske tre.

Stenungsunds kommun har sökt bidrag från länsstyrelsen för att finansiera hälften av stationen som kommer att kosta omkring 1,4 miljoner kronor. Dessutom har en ansökan lämnats in för att stötta båtägare som vill blästra bort gammal bottenfärg.

ANNONS

Förhoppningen är att det ska bli lättare att få fler att börja tvätta sina båtar i och med att även Marstrand och Smögen öppnar båtbottentvättar till sommaren.

– Det här är väldigt angeläget ur miljösynpunkt och det är väldigt bra att det kommer fler stationer samtidigt. Jag hoppas att det här blir en succé, säger TorBjörn Nilsson, kommunekolog på Kungälvs kommun.

Det som kan avskräcka är priset. Ett årskort i Stenungsund kostar 2 490 kronor.

Ersätter bottenmålning.

Skrovet skrapas rent med borstar utan att kemikalier tillsätts. De färgrester som faller av samlas upp i en bassäng och töms i slutet av säsongen.

Företaget Boatwasher driver stationer vid ett 15-tal platser på östkusten.

Till sommaren planeras stationer i Stenungsund och på Smögen.

Även Kungälvs kommun med flera aktörer jobbar för att öppna en båtbottentvätt på Koön ihop med företaget Rent under.

ANNONS