Stenungsund kan få skyskrapa vid torget

ANNONS
|

– Vi ser en stor tillväxtpotential i Stenungsund. Folk vill bo där och med nya bostäder skapar vi också stora flöden till Stenungstorg. Det blir ett vinna-vinna-scenario, säger Mattias Bernunger, fastighetsutvecklingschef på Citycon, som äger köpcentrumet på Stenungstorg.

I veckan landade två skisser på politikernas bord. Den ena innehåller en skyskrapa med 23 våningar och dessutom en rejäl påbyggnad i den västra kanten av det befintliga köpcentrumet. Den andra består av samma påbyggnad, men också ett lite bredare och lägre lamellhus bredvid.

Båda förslagen skulle innebära runt 180 nya bostäder och 1 500 kvadratmeter ny handelsyta, men Mattias Bernunger gör ingen - hemlighet av att företaget självt föredrar höghöjdsalternativet.

ANNONS

–Vi vill skapa ett landmärke, något som blir en symbol för Stenungsund. Det är eftertraktat att bo högt, särskilt nära vattnet .

Planerna för en större bostadsexploatering i Stenungsund ingår i en ny strategi för bolaget, som fram till nu koncentrerat sig till mycket stor del på handel.

– Vi sitter på höga markvärden och vi vill jobba mycket mer mer att integrera bostäder och handel. Vi har diskuterat med ett antal bostadsaktörer, men är inte heller rädda för att driva projektet själva, säger Mattias Bernunger.

Från politiskt håll är tongångarna än så länge försiktigt positiva. Ett enigt samhällsbyggnadsutskott beslutade om ett så kallat positivt planbesked, vilket i klartext innebär grönt ljus för kommunens tjänstemän att dra igång med lite mer detaljerat planeringsarbete.

–Jag ser egentligen inga problem med projektet så här långt. De har tänkt öppna siktlinjen längs med kajen och det tycker jag är väldigt bra, säger Göder Bergermo (FP), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Vad tänker du om ett 23 våningar högt hus mitt på torget?

ANNONS

– Jag kan inte säga något negativt om det nu. Vi får se vad arbetet med detaljplanen ger. Men det är klart att man får många fler bostäder utan så mycket intrång om man går upp i höjd, säger Göder Bergermo.

Enligt den tidsplan som Stenungsunds kommun gjort upp kan en detaljplan för nybyggena kanske vara klar 2018.

– Vi önskar att det ska bli tidigare, helt klart. Vi har haft bra diskussioner med kommunen och sagt att vi är beredda att gå in med egna resurser om det behövs, säger Mattias Bernunger på Citycon.

FAKTA: Lång process

Så här ser Stenungsunds kommuns tidsplan ut för projektet runt Stenungstorg:

• 2016: Under första kvartalet kan arbetet med ett detaljplaneprogram inledas.

• Om programmet godkänns av politikerna väntar sedan ungefär två år av arbete med detaljplanen. Under den perioden får allmänhet och myndigheter chansen att tycka till i ett samråd.

• Första halvåret 2018 beräknas detaljplanen kunna antas av kommunfullmäktige, såvida arbetet inte stoppats av politikerna någonstans på vägen.

ANNONS
ANNONS