Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förslag på hur hamntorget kan se ut om några år, med promenadstråk och restaurang till vänster.

Stenungsund får hamntorg i vår

Stenungstorg både växer och förvandlas. Ägaren Citycon satsar på utbyggnad, ett hamntorg som vetter mot havet och en strandpromenad värd namnet.

För drygt ett år sedan var det invigning med pompa och ståt. Röda mattan rullades ut för nya Stenungstorg med utökad butiksyta i två plan och en bred gångpassage utefter byggnaden. För Stenungsundsborna var det även stort med första rulltrappan. Bland hyresgästerna finns bland annat elektronikkedjan Kjell & Company samt de stora klädkedjorna Cassels och H&M.

– Det var etapp ett av vår utbyggnad. Nu jobbar vi vidare med hamntorget för att få en ny entré mot vattnet, säger Magnus Bergman, regionchef syd på Citycon AB.

Invigning av nya hamntorget är planerad till aprii i år. Där låg tidigare en byggnad med två butikslokaler som revs i maj förra året för att ge utrymme åt en öppen plats.

Den tredje och sista etappen är en byggnad med restaurang i två våningar med soldäck i anslutning till nya hamntorget. Det ska även anläggas ett promenadstråk från brofästet vid bron till Stenungsön, förbi torget och bort mot kommunhuset.

– För oss är detta en investering på totalt 175 miljoner kronor, säger Magnus Bergman.

Han nämner också en etapp fyra, men där finns ännu så länge inga fastare planer.

– Det handlar om att bygga bostäder i anslutning till nya hamntorget. Det finns en yta där som vi skulle kunna bygga mellan lekparken och torget, men vi har ännu inte sökt bygglov, säger Magnus Bergman.

Citycon gick in som delägare i Stenungstorg 2008 men fyra år senare bestämde sig bolaget för att ta över hela ägarskapet.

Kommunens chef för sektor samhällsbyggnad, Kristina Lindfors, säger:

– Citycon vill satsa på Stenungstorg vilket betyder mycket för oss. Vårt intresse är bland annat hamnen, parkeringsmöjligheter, kulturhuset och parken.

För att skapa en helhet tänker kommunen upprätta ett planprogram där man tar hänsyn till alla delar.

FAKTA: Stenungstorg

Genom att fylla igen den vik som tidigare sträckt sig ända upp till järnvägsspåret anlades en yta att bygga på. Fyllningsmaterialet var sten från bergrummen som sprängdes ut för att ge plats åt ångkraftverket i slutet av 1950-talet. Det lilla stationssamhället fick en stadskärna som alltjämt i folkmun kallas för torget.

Idag finns cirka 65 butiker på en yta av 38 000 kvadratmeter. På torget finns även bostäder, vårdcentral, apotek och arbetsförmedling bland annat.