Stenkastningen anmäldes aldrig

ANNONS
|

- Det är inte bra. Ett sådant stenkast är allvarligt och ska anmälas till oss, säger Lars-Erik Jonasson på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

GP berättade i lördags att två stora stenar, efter en rutinmässig sprängning i Härryda kross bergtäkt belägen mellan gamla Boråsvägen och riksväg 40, kastats i väg cirka 500 meter. Händelsen inträffade tidigare i somras. En kvinna befann sig i sin trädgård med två barnbarn när stenen på 5,5 kilo kom flygande och landade fem till tio meter bort, berättade Lennarth Berg, som bor i närheten. En åtta kilo tung sten hittades även senare i grannens åker.

Olyckor och tillbud som sker i samband med sprängningar måste av det ansvariga företaget enligt lag anmälas till Arbetsmiljöverket. Det handlar om en så kallad paragraf 2-anmälan. Att Härryda kross inte följt lagen förvånar Lars-Erik Jonasson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Göteborg, med bland annat sprängarbete som specialitet.

ANNONS

- Man vet ju inte var de där kasten tar vägen. Om stenen hamnade i en villaträdgård så är det i allra högsta grad ett allvarligt tillbud - det är det ingen tvekan om, säger han.

Arbetsmiljöverket kommer nu att kontakta Härryda kross för att ta reda på varför ingen anmälan gjordes. Konsekvenserna kan i värsta fall bli att fallet tas upp i länsrätten.

- Det är straffsanktionerat om man inte anmäler, säger Lars-Erik Jonasson.

Samtidigt tänker Arbetsmiljöverket ta reda på om tillräckliga kontrollmetoder för att undvika kast använts i samband med sprängningen. Författningen från 2003 om bergarbete reglerar tydligt att "borrhålen i de två främre hålraderna skall kontrolleras med hänsyn till hålavvikelse ... om pallhöjden överstiger tio meter". Det vill säga: om avståndet mellan marken och pallens - bergväggens - överkant är mer än tio meter, måste den som spränger kontrollera borrhålen för att minimera risken för olyckor. Om hålen är sneda kan vissa delar av berget laddas med för mycket sprängmedel, med resultatet att stenar kan slungas hundratals meter bort.

- Vi kommer att fråga om pallhöjden. Men man kan aldrig skydda sig helt från kast, säger Lars-Erik Jonasson.

En ficklampa i hålet duger inte

Härryda kross har sagt att man i framtiden kommer att använda en extra styranordning på borrvagnen och dessutom rakhetskontrollera första raden av borrhål med så kallad "lysning" före varje sprängning. Men att släppa ner en lysande ficklampa i borrhålet för att upptäcka avvikelser duger inte, säger Lars-Erik Jonasson.

ANNONS

- Lysning är en primitiv metod som inte är säker.

Arbetsmiljöverket kräver att en mer avancerad teknik används. Denna tar bland annat hänsyn till hålens lutning och kompassriktning.

ANNONS