Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Benita Nilsson (L) George Strömbom (C) Rolf Persson (KD) och Anette Olausson Johansson (MP) när ärendet presenterades vid Sagatomten i augusti 2017. Bild: Martin Björklund

Steg framåt för nytt kulturhus

Alliansen på Tjörn har till slut kommit överens om att satsa 88 miljoner kronor på ett nytt kulturhus. Men opposition är kritisk och tycker att pengarna bör satsas på kärnverksamheten.

Frågan om ett nytt kulturhus har varit en politisk stridsfråga under flera år. Oppositionen har hävdat att det inte finns pengar för att bygga medan flera av allianspartierna ansett att ett nytt kulturhus skulle göra kommunen mer attraktiv. Men även Moderaterna har varit splittrade och hittills har projektet skjutits på framtiden. 
Nu har Alliansen och Miljöpartiet trots allt enats om ett förslag som innebär att 88 miljoner kronor för ett nytt kulturhus läggs in i investeringsbudgeten 2021-2022. Benita Nilsson (L) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Hon gläds över att planerna på kulturhus nu tar ett stort kliv framåt. 
– Vi är många som har jobbat hårt för det här och det är verkligen efterlängtat. Nu är vi en samlad styrka.
Tanken är att skapa en "mötesplats över generationerna" med fokus på både unga och äldre. Tidigare var planen att bygga ett nytt kulturhus på den så kallade Sagatomten där det tidigare låg ett kulturhus och biograf, men nu vill de styrande partierna istället att det ska ligga i området Dunkavlemyren, bakom kommunhuset i Skärhamn. 
– Där ska det bli en scen som kan användas av professionella och även föreningar, något vi saknar i dag. Teatersalongen ska också kunna göras om till en multihall som kan användas för andra aktiviteter, säger Benita Nilsson.
Projektet innebär även att barn och ungdomar på kulturskolan får nya lokaler och att kulturverksamheten på Häggvallsskolan utvecklas.

Benita Nilsson betonar att ett kulturhus är viktigt för samhällsutvecklingen. Hon tror att det kan spela en liknande roll som Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn, vilket blivit ett känt turistmål. 
– Man måste kämpa för att få ett levande samhälle. Satsningen gör att människor vill flytta hit och vi får mer skattemedel.
Men trots överenskommelsen återstår en hel del frågetecken. Lars Carlsson (M) kommunstyrelsens förste vice ordförande understryker att detaljplanen för området måste bli klar och att det ska finnas tillräckligt med pengar i kommunkassan för att starta bygget 2021.
– Räcker inte budgeten till ska vi inte satsa på det här. Skola, vård och omsorg går först, säger han.

Dessutom ser det högst osäkert ut om investeringen får klartecken när kommunfullmäktige ska rösta om budgeten på torsdag. 
Socialdemokraterna har tidigare sagt nej till satsningen och även lokala Tjörnpartiet samt tre avhoppade moderater är negativa. Sverigedemokraterna, som skulle kunna avgöra frågan, har lagt en egen budget men där finns inte pengar till ett nytt kulturhus med.
– Nej, vi har inte med det och kommer inte att tillstyrka en sådan satsning nu. De pengar vi har behövs till annat som äldrevård och omsorg, säger gruppledaren Thord Jansson (SD).