Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Steg framåt för 1000 nya bostäder i Kungsbacka

Närmare 1 000 nya bostäder, äldreboende, förskola och motionsanläggning. Björkris ska fortsätta växa och nu tar projektet ett kliv framåt.

Området intill Hede station i norra Kungsbacka består i dag av cirka 550 bostäder, till största delen lägenheter. Tanken är att fortsätta utveckla stadsdelens norra del och i veckan gick detaljplaneförslaget ut på samråd. Exploatörer är Trollängen bostad AB och Finja. Enligt Annika Thörneby, projektutvecklare på Trollängen, bygger visionen för området på tre delar.
– Det handlar om den enkla vardagen med närheten till pendelstationen, att ta vara på naturen och skapa en upplevelserik miljö. I vår vision har vi sammanfattat det som "vardagsäventyret".                                 

Till skillnad från dagens befintliga bebyggelse föreslås att det nya området ska bli mer varierat med olika höjd på husen inom ett kvarter. Syftet är också att knyta ihop den gamla och nya delen och skapa en helhet. Exempelvis ska ett grönområde gå från skogen genom hela stadsdelen till Kungsbackaån. 
Annika Thörneby lyfter fram skogsområdet som en stor tillgång och exploatörerna har flera idéer om hur de ska skapa bra möjligheter för boende att ta sig ut i naturen.
– Vi vill tillgängliggöra skogen genom att exempelvis bygga motionsslingor och lekplatser. Vi hoppas också på samarbete med lokala idrottsklubbar för att utveckla området.
Mitt i stadsdelen planeras ett litet centrum med en mindre motionsanläggning som ska fungera för olika typer av sporter. Där ska det även bli en byggnad med parkeringsplatser för besökande, som dessutom ska innehålla verksamheter som förenklar resandet, säger Annika Thörneby.
– Där kan finnas bil- och cykelpooler, cykelverkstad och kanske kafé och andra verksamheter.

Det stora bostadsprojektet kräver också att kommunal service byggs ut. I dag finns Björkrisskolan, en kombinerad förskola och F-5-skola. I etapp två planeras ytterligare en förskola och kommunen vill bygga en flexibel byggnad som senare kan göras om till skola om det behövs. 
Enligt planarkitekt Anna-Karin Ljungman kommer därmed skolorna att räcka till.
– Även Björkrisskolan kan göras om till enbart skola. Vi kommer också att bygga en ny 4–9-skola i Voxlöv i närheten.
Samrådet, då alla som vill kan tycka till om förslaget, pågår fram till 24 februari. Byggstart väntas bli 2020 och därefter räknar kommunen med att projektet kommer att pågå 10–15 år framåt innan området är klart.