Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Tolinsson med några av guldkornen i hans skivsamling som nu går att beskåda på Mölndals stadsmuseum. Bild: Camilla Moestedt

Stefan ställer ut sin udda skivskatt på Stadsmuseet

I en tid då många slutat köpa och samla på skivor har Stefan Tolinsson gjort tvärtom. Genom ett gediget detektivarbete har han också lyckats få tag på några riktigt udda guldkorn och byggt upp en imponerande skivskatt.

Det handlar om dryga hundratalet guld- och platinaskivor från musikbranschen, varav delar ur samlingen just nu visas på Mölndals stadsmuseum.
GP har tidigare berättat om Stefan Tolinssons världsunika samling i form av Ingemar Johansson-relaterade prylar där även vinylplattor, på vilka den gamle boxningsvärldsmästaren sjunger, ingår. Delar av denna visas också sedan 2011 på Idrottsmuseet i Kviberg, där även Stefan själv arbetar som vaktmästare och allt-i-allo sedan ett drygt år tillbaka.
– Det var väl menat att bli så, eftersom jag samlat på saker i hela mitt liv i en vilja att bevara och visa upp dem för omvärlden, konstaterar han.

De guld- och platinaskivor han genom gediget detektivarbete samlat på sig genom att ringa och mejla representanter för olika skivbolag, varav en del i dag inte ens existerar, har han däremot tidigare inte visat upp offentligt.
– Inte mer än för mina bekanta, säger Stefan Tolinsson som däremot skapat sin egen "Hall of fame" hemma i lägenheten i Göteborg där skivorna pryder hallväggen.
Men inte alla, för de får inte plats hemma hos honom heller, erkänner han om skivorna som innan de kom i hans ägo i många fall hade legat borglömda i någon källare eller i något förråd dit de hade förpassats av utrymmesskäl.

För att få lite förnyelse både för sig själv och sina besökare brukar han dock byta ut skivorna på väggen med jämna mellanrum och nu har han alltså även lånat ut ett 70-tal till Mölndals stadsmuseum där de visas fram till slutet av februari.

Bland artisterna som tillägnats certifieringen, som delas ut av musikbolagens rättighets- och branschorganisation Ifbi Sverige när en skiva sålts i ett visst antal exemplar, finns både svenska och utländska namn som Magnus Uggla, Björn Skifs, Lena Philipsson, Britney Spears, Backstreet Boys och Offspring.
– Man kan väl säga att 90-talet går lite som en röd tråd genom alltihop då det är artister vars musikvideos jag själv växte upp med på MTV och ZTV, säger Stefan Tolinsson, som däremot har svårt att utse en speciell favorit i samlingen.

– Men måste jag säga en får de bli en så kallad triple award till Eminem, med två platina- och en guldskiva i samma tavla. Dels för att det är ganska unikt att få tag på en sådan från en så stor artist, dels för att han länge var min egen personliga favorit och tavlan därför också fått en hedersplats hemma på sovrumsväggen där den hänger konstant och inte byts ut som de andra.
Utställningen pågår till slutet av februari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.