Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Stefan Löfven: "I dag är en sorgens dag"

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu den allvarliga bussolyckan i Härjedalen. – Vi vet ännu inte vad som orsakat denna tragiska olycka, en buss full av förväntansfulla ungdomar på väg till en skidresa. Istället är det nu flera av dem som aldrig kommer hem igen

– I dag är en sorgens dag. Klockan sju i morse inträffade en tragisk olycka utanför Sveg med en buss full av skolungdomar som var på skolresa, säger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Det var på E45 mellan Sveg och Fågelsjö som bussen med skoleleverna och ledarna från Marks kommun på något sätt välte. Tre har bekräftats döda och fler än 20 vårdas på sjukhus för sina skador. 

– Det är för tidigt för att spekulera i vad som kan ha orsakat denna tragedi. Mina och hela svenska folkets tankar är nu hos de drabbade, säger statsministern.

Reagerade med bestörtning

En reporter från TT frågade under presskonferensen hur statsminister Stefan Löfven reagerade när han hörde talas om händelsen. 

– Med bestörtning. Man kan se framför sig förväntansfulla ungdomar i en buss så förbyts det i en sån fruktansvärt tragedi, det griper tag i oss alla, det är jag alldeles säker på, svarade statsministern.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade redan tidigare i dag olyckan.

"Jag har nåtts av den fruktansvärda nyheten om bussolyckan utanför Sveg. Det lämnar mig och hela landet i sorg", sa statsminister i ett uttalande till TT.

Enligt polisen fanns 59 personer i bussen – 52 ungdomar och sju vuxna.

Vid en pressträff med Region Jämtland Härjedalen meddelade man strax efter elva på söndagen att tre personer dött och att sex personer har skadats allvarligt i olyckan.

"Det var ungdomar på väg på skidresa som slutade i katastrof. Mina tankar är hos de skadade, hos föräldrar, vänner och anhöriga – de som fått besked och hos dem som ännu inte vet hur det har gått. Sorgen är outsäglig för er som nåtts av ett dödsbud. Vi finns med er. Smärtan är outhärdlig för er som ännu inte fått besked. Vi tänker på er. Räddningsarbetet pågår och vi följer utvecklingen noggrant. Sjukvården i region Jämtland och Härjedalen har gått in i förstärkningsläge och landstinget i Dalarna har förstärkt med resurser", säger Löfven.

Flera partiledare kommenterar olyckan

"Bestört över att höra om olyckan utanför Sveg. Mina tankar med de omkomnas anhöriga och de skadade", skriver kd-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter.

Centerns Annie Lööf kommenterar också olyckan:

"Vilken fruktansvärd bussolycka i Härjedalen med flera omkomna o många skadade. Jag tänker på de som mist livet, de skadade och deras anhöriga", skriver Lööf som avslutar sin tweet med ett hjärta.

Elevernas skola i Marks kommun har satt upp ett kriscenter dit anhöriga kan vända sig för att få stöd och samtal. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.