Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Stadsrevisionen: ”Detta gör mig inte förvånad”

Något är fel i systemet. Det konstaterar stadsrevisionen i Göteborg gällande hanteringen av park- och naturförvaltningens tjänstefordon. – Uppenbarligen har man inte rättat till de brister vi tidigare påpekat, säger ordförande Lars Bergsten (M).

Redan för två år sedan fann stadsrevisionen brister hos park- och naturförvaltningen i Göteborg i samband med en granskning.

– Vi såg att de hade rätt så dålig ordning på deras tjänstefordon. Det fanns brister i den interna kontrollen över vem som körde bilarna, hur man tankade dem, om man använde dem för privat bruk och om man hade tillstånd för det, säger stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten (M).

Angående GP:s avslöjande om att förvaltningens tjänstefordon setts användas i samband med en stensättning i Alingsås förra hösten, säger han:

– Att man fortfarande har dålig kontroll på bilarna gör mig inte förvånad, men samtidigt blir jag det eftersom de allra flesta nämnderna rättar till de brister vi påpekar – och det omedelbart. Men så har det uppenbarligen inte varit i det här fallet, eftersom det här inte upptäckts.

När det gäller kontrollen av kommunens stenlager kan han inte uttala sig då detta ännu inte varit föremål för någon granskning.

Läs även: Ytterligre misstänkta i stenhärvan

Hur kommer ni gå vidare med detta?

– Vi följer alltid upp de nämnder där vi påpekat brister för att se om felen åtgärdats. I park- och naturnämnden finns det uppenbarligen något fel i systemet eftersom bilarna verkar ha använts på ett sätt som de inte borde. Vi kommer följa upp detta under 2016 års granskning, säger han och tillägger att om problemen kvarstår riskerar nämnden att få kritik.

– Till slut tar tålamodet slut.

Förvaltningens direktör Linda Nygren säger att det som skett inom förvaltningen är oacceptabelt och att man i höstas intensifierade ett arbete som ska skapa en stark kultur inom förvaltningen:

– Det handlar om att man ständigt pratar om vad man får och inte får göra, säger hon.

Park- och naturnämndens ordförande Cecilia Dalman Eek (S) menar att man snart kommer ha bättre kontroll över bilarna med hjälp av det nya GPS-systemet Isa som sedan ett år tillbaka börjat monteras in i stadens bilar.

– Jag välkomnar ett sådant system. Och det ska kopplas in så fort det går. På park- och naturförvaltningen kommer vi också att stärka upp det här systemet med bättre rutiner och tydligare regler för hur bilarna får användas, vilket jag anser behövs på en förvaltnin g som har den typen av bilanvändning som vi har, säger Cecilia Dalman Eek.

Läs även: Polismannen: "Jag är lurad"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.