Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På tisdagen gick Skaraborgs sjukhus i Skövde, Lidköping och Falköping upp i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. På torsdagen återgick verksamheten till normalläge.  Bild: Wille Ihse/TT
På tisdagen gick Skaraborgs sjukhus i Skövde, Lidköping och Falköping upp i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. På torsdagen återgick verksamheten till normalläge. Bild: Wille Ihse/TT

Stabsläget hävt på Skaraborgs sjukhus

På grund av brist på vårdplatser gick Skaraborgs sjukhus upp i stabsläge på tisdagen. På torsdagen återgick verksamheten till normalläge igen.

Klockan 12 på torsdagen upphörde stabsläget vid Skaraborgs sjukhus, vilket innebär att sjukhuset fortsätter att bedriva verksamheten som normalt igen.

– Just nu har vi lägre inflöde av patienter till Skaraborgs Sjukhus och överlag har vi fler lediga vårdplatser vilket gör att vi nu kan avblåsa stabsläget, säger Jörgen Thorn, sjukhusdirektör i ett pressmeddelande.

Det var på tisdagseftermiddagen som Västra Götaland-regionen meddelade att sjukhuset gått upp i stabsläge på grund av allvarlig brist på vårdplatser.

Stabsläget innebar bland annat att sjukhuset kontrollerade om andra kommuner och regioner kunde ta emot patienter ifall alla inte kunde få plats i Skaraborg.

– Vi har svårt att klara av platssituationen. Inflödet är stort och många av patienterna är sjuka. Vi har inte så många vårdplatser som vi har behov av, sa Christer Printz, chefsläkare vid Skaraborgs sjukhus, till GP på tisdagen.

Enligt chefsläkare var det en influensatopp som låg bakom bristen på vårdplatser. Sjukhuset öppnade även upp extraplatser och personalen fick jobba övertid för att lösa situationen.

På tisdagen uppmanades patienter att söka sig till andra sjukhus i regionen. Men vid lunch på torsdagen meddelade sjukhuset att verksamheten går in i normalläge igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.